Keukengod laat zich de mond niet snoeren


Ingrediënten


Voor 2 personen
750 gr wortelen
1 liter groentebouillon
100 ml kokosmelk
2 teentjes knoflook
1 stukje verse gember
1 theelepel kerrie
1 theelepel koenjit (geelwortel)
1 stengel sereh (het bolle gedeelte even een beetje pletten)
2 blaadjes djeroekperoet
beetje fijngehakte koriander
zout, peper
olie


We moeten de mond van de Keukengod dichtplakken. Op 29 januari is het Chinees nieuwjaar en zeven dagen daarvoor gaat de Keukengod naar de grote Hemelkeizer om te vertellen of we ons wel een beetje behoorlijk hebben gedragen dit jaar. Om te voorkomen dat hij slechte dingen vertelt, smeren we hem helemaal vol met zoetigheid.

Volgens de Chinese juf gaat dat heel goed met gestoomde rodebonencake.Rode bonen zijn kleine, ietwat zoete adukiboontjes die veel in zoetepasta's en taarten worden gebruikt. Die komen, net als de juf, uitzuid-China. Het is haar favoriete cake, rond nieuwjaar overal op straat tekrijgen, uit grote stomende pannen.

Veel Chinezen hebben een klein altaartje in huis met hun huisgod. Dankiezen ze een geluksgod en zetten zijn of haar beeld in huis. En voor eenVolkskeukenkok is een Keukengod misschien wel praktisch. Maar zo'n god inhuis geeft een boel gedoe. Je moet elke dag wierook branden voor je huisgoden op speciale dagen moet je extra dingetjes bij het altaar zetten.

Dit jaar proberen we het dus met rodebonencake. Maar wat je in Chinazo van de straat haalt, is hier nou niet echt a piece of cake. Een receptin het Nederlands is niet voorhanden, maar de Chinese boekwinkel inAmsterdam heeft een mooi Chinees-Engelstalig boek van Huang Su-Huei metallemaal nieuwjaarscakes erin en plaatjes erbij.

Alleen jammer, de maten kloppen niet. De Engelse vertaling vraagt omeen halve pound rode bonen (225 gram), het Chinees vraagt om 6 liang(300 gram). Suiker en rijstemeel worden gemeten in een Chinese bei,wat heel adequaat in een 'kop' vertaald is, maar hoe groot moet die kopzijn? Vraagt het Chinese recept om rode suiker, blijkt die in de winkelgeel te zijn. 'Ja, hij ziet er geel uit, maar hij is echt rood', zegt deverkoper en hij wijst naar de karakters op het zakje, 'kijk maar het staaterop: hong tang.'

Het wordt dus een drama. Na uren stomen is de cake nog een vloeibareprut die, maar dat is dan ook het enige, enorm kleeft en verder nergensnaar smaakt. In het boek De Tao van stamppot van André Wolf komt deKeukengod de radeloze kok persoonlijk te hulp bij zo'n echec, maar in deVolkskeuken is geen god te bekennen. We maken als troost een lekkerekokos-kerrie-wortelsoep.


Bereidingswijze

Rasp de wortelen en snijd ze in stukken. Fruit de gesnipperde knoflooken gember in wat olie, roer er kerrie en koenjit, voeg de kokosmelk toe,dan de bouillon en de wortelen. Doe er de gekneusde serehwortel bij en tweedjeroekperoetblaadjes (citroenblad). Breng alles aan de kook, laat eenhalfuurtje pruttelen. Haal de serehstengel en blaadjes eruit en pureer desoep. Maak op smaak met zout en peper. Strooi er desgewenst wat korianderover.

En de Keukengod kan een toffee krijgen als hij nog zeurt. 'Weet je',zegt de juf, 'je moest hem ook maar niet in huis nemen. Hij kletst maarover je en bovendien', ze grijnst van oor tot oor, 'hij is geenvegetariër.'

Pay-Uun Hiu


Meer over