ColumnAaf Brandt Corstius

Kersttruien, gourmetten en Michael Bublé: kerst wordt steeds meer een ironische bedoening

null Beeld
Beeld

Ik heb het gevoel dat steeds meer onderdelen van kerstmis ironisch benaderd worden. Of is dat alleen door mijzelf? Nee, dat is niet zo, iedereen doet dat.

Je hebt bijvoorbeeld de rap opgekomen cultus rondom de foute kersttrui, het meest ironische kledingstuk op aarde, omdat het lelijk moet zijn om iets van betekenis te hebben. Gewoon een mooie trui aantrekken met een mooie kerstboom erop, van echte wol (een geheime droom van mij), dat kan niet. Er moet op je kersttrui minstens een rendier staan met lampjes in zijn ogen, het ene lampje groen, het andere lampje rood, en ze moeten aan en uit flikkeren. Als je op een knopje ter hoogte van je navel drukt, klinkt er in blikkerig geluid Jingle Bells, Jingle Bells, uit de trui. Om deze truien heen dien je activiteiten te organiseren, zoals een hardloopwedstrijd waarbij iedereen zo’n trui draagt, of een foute-kersttruifeestje. En dan de hele avond gieren van de lach om elkaars truien. Die gecombineerd zijn met, bijvoorbeeld, een bril waar twee rendiergeweien uit groeien.

Komen we op de muziek. Werkelijk iedereen op deze aarde houdt van het lied All I Want for Christmas is You van Mariah Carey, maar eigenlijk alleen om het op ironische wijze mee te zingen, met veel gewijs naar de ander als er ‘youuuu’ gezongen wordt. Ironisch naar alle kersthits op Sky Radio luisteren – Your Michael Bublé Station – is ook een veel gebezigde activiteit, of in ieder geval heb ik dat deze week gedaan met een familielid, een uur lang, in de auto. Beviel ons goed, trouwens.

In de boom mag je alleen nog malle kerstballen hangen, geen mooie. Dus een kerstbal in de vorm van, nou ja, elk willekeurig ding waar millennials van houden. Daarmee maak je tegelijkertijd de kersttraditie en millennials een beetje belachelijk, en wie wil dat nou niet? Dus: een kerstbal in de vorm van een avocado, de kont van Kim Kardashian, alle emoji’s die je kunt bedenken of een homoseksuele, mannelijke zeemeermin.

En nu komen we op het heikele punt van het gourmetten. Ooit was dat een geaccepteerde bezigheid met kerst, maar ja, dat was in de tijd dat mensen nog binnen rookten en ananas op hun pizza deden. Daarna is gourmetten decennialang volstrekt not done geweest. En nu is het terug, op een ironische manier. In het kader van lekker gek. ‘We gaan gourmetten!’ Lachsalvo.

Het is voor mensen zoals ik, die eigenlijk in alle ernst overwegen om een gourmetstel aan te schaffen, wel een handige manier om zich een houding te geven in de Blokker terwijl ze met de Princess Raclette 4 Stone Grill Party naar de kassa lopen. Het is allemaal maar een grapje! Ik ga ironisch gourmetten!

Foute kerstfilms
Het hoort net zo goed bij Kerst als de boom en het diner: de kerstfilm. Klassiekers als Home Alone, The Holiday en Love Actually zijn altijd wel een beetje fout, maar de afgelopen jaren is de overtreffende trap in opkomst. De foute kerstfilm die zo-slecht-is-dat-ie-goed-is en bijna een parodie is op zichzelf. Wat is toch de aantrekkingskracht van goedkope decors volgepropt met dennenbomen, kerstmannen en nepsneeuw?

Meer over