Kerst is eigenlijk een onduidelijk feest

Kerst is verworden tot een onduidelijk feest. Want wat vieren we nou eigenlijk? Op 5 december vieren we de verjaardag van Sint Nicolaas....

Vroeger was het helder; Jezus was geboren en dat vierden we. Dekerststal werd neergezet, we zongen 'Stille nacht, heilige nacht' en dedagen voltrokken zich volgens een vastgesteld patroon.

Er waren tradities, die van familie tot familie iets konden verschillen.Zo aten wij als we uit de nachtmis kwamen altijd kerstbrood envarkensrollade, terwijl bij de familie van een vriendin 's nachtsbiefstukjes werden gebakken.

Maar nu heeft ook De Kerstman ineens zijn voet tussen de deur gezet. Watmoeten we met die oppervlakkige, corpulente oude vent? De Nederlandsebossen worden tegenwoordig bevolkt met exoten als kangoeroes, elanden enpoema's, maar zeker niet met rendieren en al helemaal niet met vliegenderendieren. Een schimmel is geloofwaardiger.

Maar ja, iedereen is inmiddels gehecht aan de boom met de kleinelichtjes en velen grijpen kerst aan om een gezellig feestje te vieren ingezelschap van vrienden en familie. Ook een legitieme reden.

De kunst van het kerstdiner is te zorgen dat u met zo min mogelijk werktoch een uitgebalanceerde maaltijd op tafel zet. Niets is vervelender dandat u, in paniek en met bezweet voorhoofd allerlei ingewikkelde manoeuvresmoet uithalen in de keuken, terwijl de gasten zich ontspannen vermaken aande eettafel.

Hoeveelheden zijn altijd moeilijk in te schatten, maar niemand vind hetprettig met een opgeblazen buik aan tafel te zitten. Een salade alsvoorgerecht is makkelijk, licht verteerbaar en mooi om te zien, perfectvoor het kerstdiner.

Geitenkaasjes met spek zijn verkrijgbaar bij de supermarkt, dus diehoeft u niet zelf te maken. Bak de geitenkaasjes op middelhoog vuur aanalle kanten en zet het vuur dan zacht.

Brandt in een ander pannetje de walnoten een beetje aan. Verdeel de slaover vier bordjes, strooi er wat zout op en giet er olie en azijn naarsmaak over. Leg in het midden een geitenkaasje en drapeer er de vijgengevierendeeld omheen. Verdeel er nu de warme walnoten en wat frambozen overen bestrooi alles tenslotte met zeer fijngesneden basilicum- enmuntreepjes.

Martine Rasing

Meer over