Kerk op Cyprus wil anti-homowet in stand houden

De Grieks-orthodoxe kerk op Cyprus verzet zich hevig tegen pogingen om een negentiende eeuwse wet tegen homoseksualiteit af te schaffen....

Reuter

NICOSIA

De Cypriotische regering is door de Raad van Europa onder druk gezet homoseksualiteit niet langer strafbaar te stellen. In 1993 schaarde het Europese Hof van Justitie zich aan de zijde van degenen die de wet ongeldig wilden verklaren.

Pogingen om een voorstel daartoe door het parlement te loodsen, zijn op fel verzet gestuit van de Grieks-orthodoxen die vinden dat homoseksualiteit de traditionele waarden aantast. Vorige week betoogden priesters voor het parlementsgebouw met spandoeken waarop werd herinnerd aan Sodom en Gomorrah, de oudtestamentische steden die door Gods toorn werden getroffen vanwege de perversiteiten die door de inwoners waren bedreven.

De kerk van Cyprus liet afgelopen zondag een boodschap uitgaan waarin werd gezegd dat 'ontcriminalisering van homoseksualiteit een klap zal betekenen voor huwelijk en gezin'. Perversiteit en losbandigheid zullen erdoor worden bevorderd, zo ging de boodchap verder, 'besmettelijke ziekten, waaronder ook aids, verder zullen worden verspreid'. Als de wet van 1889 wordt geschrapt, zal vrijwillige seks tussen volwassen mannen zijn toegestaan. Over lesbiennes wordt niet gerept.

Tot dusver heeft slechts één politieke partij het aangedurfd zich ronduit voor de oude wet uit te spreken. Dat is de centrum-rechtse Democratische Partij die 10 van de 56 zetels bezet in het Lagerhuis. 'Onze partij is tegen de ontcriminalisering van homoseksualiteit en we zijn ten volle bereid de gevolgen van dit standpunt te dragen', zegt Nicos Pittocopitis, kamerlid voor de democraten en fervent homo-bestrijder.

Meer over