Kentucky gaat doodstraf op andere manier uitvoeren

In Kentucky wordt de manier waarop gevangenen worden geëxecuteerd binnenkort veranderd, dat melden ambtenaren aan persbureau AP. Zo kan er in de toekomst bij een executie voortaan één dodelijke injectie toegediend worden, in plaats van drie injecties. Die laatste manier werd aangevochten door gevangenen die de straf 'wreed en ongebruikelijk' noemen.

Redactie
Amerikanen protesteren in Kentucky tegen de doodstraf. Beeld anp
Amerikanen protesteren in Kentucky tegen de doodstraf.Beeld anp

De strijd om deze methode in Kentucky is al meer dan anderhalf jaar gaande. De nieuwe methode kan deze zomer al in zijn werking gaan. Het gerechtshof in Kentucky heeft gisteren een motie ontvangen van justitie, waarin nieuwe regels worden voorgesteld die vanaf 24 juli in zijn werking kunnen gaan. De rechter heeft Kentucky negentig dagen de tijd gegeven om de methode met drie injecties te verdedigen.

Bij een executie in Kentucky krijgt een gevangene eerst natriumthiopental ingespoten, hierdoor valt de veroordeelde in slaap. Vervolgens wordt pancuriniumbromide geïnjecteerd, waardoor de spieren verlammen en de ademhaling stopt. Het derde middel is kaliumchloride, dat het hart tot stilstand brengt. Deze combinatie van middelen wordt in een aantal andere staten gebruikt, waaronder in Georgia. De kritiek is dat het via deze methode onnodig lang duurt totdat een veroordeelde is overleden.

Zeker zeven staten maken gebruik van een enkel middel bij de uitvoering van de executies. Drie staten, waaronder Idaho, Washington en South Dakota, geven de keuze om meer dan een injectie te gebruiken. In Missouri wordt sinds kort gebruik gemaakt van het zeer krachtige verdovingsmiddel propofol, het middel waardoor Michael Jackson is overleden aan de gevolgen van een overdosis.

In Kentucky is voor het laatst in 2008 een gevangene geëxecuteerd. Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn drie veroordeelden om het leven gebracht.

Meer over