Keith Floyds paella (door Henrico Prins)


Ingrediënten


Voor 4 personen
400 gr rondkorrelige rijst
400 gram zeevruchten (mosselen, garnalen, inktvis), gekookt en schoongemaakt
400 gram kipfilet (in stukken)
1,5 l bouillon (kip of vis)
handje doperwten (diepvries)
1 grote ui, 1 grote wortel, 1 kleine prei, 1 rode paprika, 4 tomaten (alles kleingesneden)
plens olijfolie
10 draadjes saffraan
1 citroen
zout, peper


Keith Floyd was de aartsvader van de nieuwe Britse kook-tv, een losse stijl van televisiemaken die sinds de jaren negentig de wereld veroverde. Hij overleed deze week op 65-jarige leeftijd. In Engeland kreeg hij postuum het applaus dat hem toekomt. Zonder Keith Floyd geen Jamie Oliver, geen Rick Stein, geen Gordon Ramsay. Zijn beste werk voor de BBC stamt uit de periode 1985-1995. In zijn eerste programma bereidde hij een parelhoen met ingewanden en al - inclusief het plastic zakje waarin de poelier ze altijd in het gevogelte achterlaat. Puur de zenuwen, zou Floyd later verklaren, maar zijn naam was er in één klap mee gevestigd.

Die nerveuze inslag leidde ertoe dat hij tijdens de opnamen ook omstanders, inclusief de cameraman en de geluidstechnicus, bij zijn monologen betrok. De regisseur die hem ontdekte, zag de charme van zo'n natuurlijke benadering. Het markeerde het afscheid van het steriele keukendecor in de tv-studio. Floyd kookte op locatie, van marktplein tot vissersboot, en dronk intussen hele flessen rode wijn leeg, wat aan zijn dictie door de jaren heen steeds hoorbaarder werd.

Maar het grote publiek herkende in deze flodderige gentleman iemand die je als geen ander enthousiast kon maken voor een lekker potje koken. Floyds oeuvre - 19 televisieseries, 25 kookboeken - heeft de tand des tijds niet altijd even goed doorstaan, maar voor eten uit de categorie goed & simpel kun je nog steeds bij hem terecht.

Deze paella rekende Floyd tot zijn `greatest hits'. Doe de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, bak de ui aan, doe de kip erbij plus zout en peper. Voeg, als de kip bruin wordt, de knoflook toe, en even later de prei, de wortel, de paprika en de tomaat.

Rooster de saffraan kort in een koekepan, stamp dan de draadjes fijn in de vijzel en giet er een scheut kokend water op. Roer de rijst door de kip en de groenten totdat de korrels met een laagje vet zijn bedekt en giet het saffraanwater erdoorheen. Blijf roeren totdat de rijst gelig glanst.

Giet er hete bouillon overheen tot de rijst net onder staat. Kook gaar (30-40 min) op een laag pitje; schep geregeld om en controleer nu en dan of er nog bouillon bij moet. Voeg op het laatst de erwten, mosselen, garnalen en/of inktvis toe en warm nog een keer goed door. Sprenkel er citroensap overheen, garneer met citroenpartjes, dien op met brood en komkommersalade.


Meer over