Kebaboorlog

De zaak waar je in Amsterdam het beste en goedkoopste broodje döner kebab kunt krijgen, is meestal afgeladen. De zaak oogt wat smoezelig en het is er bloedheet doordat er permanent drie soorten kebab (kip, lam en kalf) draaien op het spit, maar de broodjes hebben een goede reputatie....

Een half jaar later komen we in een kebaboorlog terecht. Paltegenover 'onze' kebabzaak is een nieuwe zaak geopend. Beidezaken proberen klanten te trekken door enorme aanplakbiljettenop de ramen waarmee ze hun laaggeprijsde broodjes aanprijzen. Dematriarch kijkt ons misprijzend na als wij, opportunisten, naenige aarzeling de nieuwe winkel binnenstappen. Het is er eenstuk minder heet, want ze bieden maar twee soorten kebab aan enhet ziet er proper en hygiënisch uit. We krijgen een flinkbroodje met veel verse sla en groenten voor een bodemprijs. Hetdoodvonnis voor de overkant lijkt bezegeld.

Volgens hoogleraar voeding en diëtiek Tom Sanders van hetKing's College in Londen is een broodje kebab de ergste vorm vanfastfood, zelfs zesmaal erger dan een Big Mac-menu. De broodjeszouden een ongekend hoog gehalte aan transvetzuren bevatten. Maarwat is nou precies een transvetzuur en waarom is dat gevaarlijk?Transvetten ontstaan door bewerkingsprocessen van vet. Door(gedeeltelijke) harding wordt het vet beter houdbaar (en daarmeede koekjes, zoutjes en andere fabrieksproducten die ermee wordengemaakt). Transvetten gedragen zich in het lichaam hetzelfde alsverzadigd vet en dragen daardoor bij aan verhoging van hetverkeerde cholesterol. Wij zitten met de vraag hoe het mogelijkis dat gegrild vlees (mager) met yoghurtsaus (mager) meertransvetten bevat dan het nepvoedsel van de bekendefastfoodketen. Misschien ligt het aan de samenstelling van dekebabrollen of aan de kant-en-klare sauzen. Wie geen risico wilnemen, maakt dan maar zijn eigen döner kebab.

Marineer het vlees een nacht met kebabkruiden, wat dungesnedenui, weinig citroensap en olijfolie.

Hak de knoflook en peterselie heel fijn en meng een paareetlepels mayonaise met de yoghurt tot een romige witte saus.Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Mengeen paar eetlepels sambal oelek met water. Verwarm het brood eenkwartier in de oven op 180 graden. Snij de halve ui in dunneringen, de paprika in reepjes en de tomaat in plakjes. Verwarmeen paar eetlepels olijfolie in de wok en verhit de pan goed ophoog vuur. Voeg nu het vlees toe en roerbak het in korte tijdbruin en knapperig. Gooi het op een bord en snij het vlees meteen scherp mes in kleinere stukjes. Halveer nu het brood en vulhet met het vlees, veel sla en groente. Begiet overdadig metknoflooksaus en sambal.

Meer over