Kabinet versoepelt toelatingseisen witte illegalen

Het kabinet geeft witte illegalen toch nog een laatste kans om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Speciaal voor deze groep worden de toelatingseisen versoepeld....

Het kabinet besloot vrijdag tot de eenmalige actie om een aantal witte illegalen de kans te geven zich alsnog te legaliseren. Cohen had zich eerder verzekerd van de steun van coalitiepartijen PvdA, VVD en D66. De staatssecretaris zei niet te weten hoeveel van de naar schatting duizend witte illegalen voor de regeling in aanmerking komen.

D66-Kamerlid Dittrich pleit ervoor dat als de eerder uitgezette Amsterdamse kleermaker Gümüs opnieuw een verzoek indient, Cohen daarmee soepel moet omspringen. De VVD zegt zich erbij neer te leggen als andere illegalen snel het land worden uitgezet.

J. Wijn (CDA): 'De coalitie is 180 graden gedraaid. Deze versoepeling komt neer op een generaal pardon.'

De strenge eis dat een witte illegaal minstens 200 dagen per jaar aantoonbaar in Nederland moet zijn geweest, vervalt in de Cohen-regeling. Die hobbel bleek voor veel witte illegalen in het verleden onoverkomelijk. Wel blijft het criterium van kracht dat de illegaal vanaf 1 januari 1992 tot en met 1 juni 1998 premies en belasting heeft betaald. In 1998 werd de Koppelingswet van kracht en werd het voor illegalen onmogelijk een sofi-nummer te krijgen.

Cohen zei na afloop van het kabinetsberaad dat hij illegalen tegemoetkomt die voor het gevoel een legaal leven hebben geleid. Hij stelt wel de eis dat de witte illegalen zich correct in Nederland hebben opgesteld. Ze moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort, na 1 januari 1992 Nederland niet zijn uitgezet, geen gebruik hebben gemaakt van valse papieren en geen onjuiste gegevens hebben verstrekt.

Volgens advocaat G. Later, die vorig jaar de groep van 128 hongerstakers vertegenwoordigde, kunnen die eisen voor veel illegalen een probleem vormen. 'Er zijn mensen bij die onterecht het land zijn uitgezet of problemen hebben met het krijgen van een paspoort. Wordt er niet meer naar de omstandigheden gekeken?'

'Nee', zegt Cohen. 'Als ze niet aan de eisen voldoen, dan is niet de schijn van legaliteit gewekt.' Als de witte illegaal wel aan Cohens eisen voldoet - beoordeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst - dan gaat zijn dossier naar de commissie van vier burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, die bekijken of de witte illegaal voldoende is ingeburgerd.

'Het grootste bezwaar is dat het vermoedelijk om een te klein aantal mensen gaat', zegt P. Schultz van het comité Geen mens is illegaal. 'Werkgevers hebben witte illegalen vaak gestimuleerd om valse gegevens te verstrekken om ze als werkkracht te behouden. '

Meer over