Kabila stuurt soldaten naar Brazzaville

Congo-Kinshasa gaat militairen naar het buurland Congo-Brazzaville sturen. De presidenten Kabila en Lissouba hebben dat gisteren afgesproken. Kabila is woedend over de beschietingen vanuit Brazzaville, waarbij de afgelopen dagen naar schatting 31 doden vielen....

Reuter, AP, AFP

KINSHASA

De strijders van Lissouba's rivaal, oud-president Sassou Ngueso, noemden het besluit een 'oorlogsverklaring'. Kabila wil jacht maken op de milities die de mortiergranaten op Kinshasa afvuren. Dat zouden volgens de regering in Kinshasa gevluchte oud-soldaten van Mobutu's presidentiële garde zijn. Die hebben een alliantie gesloten met de milities van Sassou Ngueso, evenals de Rwandese Hutu-strijders, die dwars door het vroegere Zaïre naar Congo-Brazzaville zijn gevlucht.

De soldaten van Kabila zullen in Brazzaville een gedemilitariseerde zone instellen, waardoor beschietingen over de rivier de Congo op Kinshasa onmogelijk worden, verklaarden de presidenten van de twee Congo's.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, heeft gisteren de VN-inspecteurs voor de mensenrechten teruggeroepen uit Kinshasa. Een twintigtal forensische experts uit het team dat de massaslachtingen onder Hutu-vluchtelingen in het oosten van het land moet onderzoeken, blijft achter.

Aanleiding is het bericht dat Kabila had gezegd dat de inspecteurs moesten vertrekken. Kabila ontkende dat gisteren echter. Al zes weken lang is de missie verwikkeld in vruchteloze besprekingen met het bewind van Kabila zonder enig onderzoek te hebben verricht.

Meer over