Justitie schikt spionage-affaire rond José López

Met een schikking van 590 duizend mark, een kleine zeven ton, is maandag een einde gekomen aan het spionageproces tegen de voormalige VW-bestuurder José López en drie van zijn medewerkers....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Bovendien herstelt López zich traag van de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk eerder dit jaar in Spanje en kan hij zich daardoor slecht verdedigen. Voortzetting van de zich al jaren voortslepende affaire is volgens het OM alleen al uit kostenoverwegingen onverantwoord. In totaal had de Duitse justitie enkele miljoenen in het project geïnvesteerd.

López verhuisde in 1993 onder verdachte omstandigheden van General Motors in Detroit naar het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. In 1996 presenteerde het OM in Darmstadt bij de rechter een dossier van 23 duizend bladzijden, waarin minitieus is vastgelegd hoe López en zijn Spaanse 'strijders' Alvarez, Gutierrez en Piazza ultra-geheime bedrijfsinformatie van GM en de Duitse dochter Opel hadden meegenomen naar VW . López c.s. werden aangeklaagd wegens verduistering en verraad waarvoor in Duitsland een maximale gevangenisstraf van vijf jaar staat.

Meer over