Justitie onderzoekt voorkennis rond AND

Justitie onderzoekt of oprichter en grootaandeelhouder E.D. van AND International Publishers kan worden vervolgd wegens misbruik van voorkennis. De voormalig financieel directeur van de Rotterdamse elektronische uitgeverij zou koersgevoelige informatie hebben doorgespeeld aan het effectenhuis Leemhuis & Van Loon, dat een centrale rol speelt in de beursfraudezaak....

Van onze verslaggever

Volgens Justitie gaat het nog niet om een gerechterlijk vooronderzoek. 'Het is nog een fase eerder. We kijken of we D. moeten vervolgen. Dat onderzoek is nagenoeg afgerond.' Beursfraude-officier H. de Graaff zal binnen een maand besluiten of hij de zaak tegen D. doorzet.

De AND-voorkenniszaak draait om de uitgifte van 1,8 miljoen nieuwe aandelen in oktober 1997. Effectenhuis Leemhuis - dat inmiddels onderdeel is van Nyenburgh Beheer - verzorgde deze transactie. Justitie vermoedt dat D., die destijds financieel directeur was bij AND International, vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld aan Leemhuis. Medewerkers van dit effectenhuis zouden hiervan hebben geprofiteerd.

D. trad vorig jaar terug als bestuurder bij zijn geesteskind en werd commissaris. De oprichter van AND verbrak eerder dit jaar alle banden door zich terug te trekken uit de raad van commissarissen. D. noemde de commissie-Peters, die pleit voor afstand tussen het bestuur en de commissarissen, als reden voor zijn vertrek.

Volgens Justitie is deze zaak een onderdeel van operatie Clickfonds. Vanaf het begin van de omvangrijke beursfraudezaak, die in 1997 begon, zei het OM dat enkele verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van voorwetenschap. Bij de rechtbank verklaarde beursfraude-officier De Graaff dat er ondermeer was gehandeld in de fondsen Heidemij en MoGen. Van deze zaken is echter niets meer vernomen.

De aanklacht 'misbruik van voorwetenschap' is nog van toepassing op de hoofdverdachten in de beursfraudezaak Adri S. en Han V. Enkele andere aanklachten heeft het OM recentelijk laten vallen. Vermogensbeheerder Dirk de G. wordt niet langer voor misbruik van voorwetenschap vervolgd.

AND werd in 1984 opgericht door D. en de huidige topman H. Abbink. Het maakt elektronische kaarten en ging in 1996 naar de beurs in Londen en Amsterdam.

Meer over