Jumbo komt met kant-en-klare kinderhap: handig, maar zout

Jumbo begint met de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar. De maaltijden zijn bedoeld voor ouders die weinig tijd hebben om te koken maar hun kinderen toch een 'verse en gezonde' maaltijd willen voorzetten, zegt Jumbo in het supermarktvakblad Distrifood. Voedingsdeskundigen zijn niet enthousiast over het initiatief; volgens hen bevatten de maaltijden te veel zout.

Julia Cornelissen
Een magentronmaaltijd Beeld anp
Een magentronmaaltijdBeeld anp

De kindermaaltijden liggen in een Jumbovestiging in Noord-Brabant en komen binnen een paar maanden naar meer winkels. Ze zijn samengesteld door de Britse Annabel Karmel, die een kindervoedingsimperium heeft ter waarde van 10 miljoen pond, met tientallen kookboeken, maaltijden en keukenspullen op haar naam. Volgens Karmel is niet iedere peuter onder de indruk van puree in een potje. Het zijn dan ook achttien vaste maaltijden die naar Nederland komen, zoals spaghetti 'bolognese met verborgen groenten' en 'moeders visquiche'.

Volgens Jeroen de Baaij, magnesiumonderzoeker aan het Radboud UMC, zit er te veel zout in de maaltijden van Karmel, zeker voor kinderen van 1 jaar. 'Te veel zout is slecht voor de nieren en heeft invloed op de smaakontwikkeling van kinderen.' Ook het Voedingscentrum raadt kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen af, omdat er bijna altijd te veel zout in zit.

Fred Brouns, hoogleraar innovatie gezonde voeding, zegt dat dergelijke maaltijden kwalitatief goed kunnen zijn. 'Maar er kunnen natuurlijk ook slechte voedingsstoffen in zitten, net zoals ouders slechte dingen kunnen meegeven aan hun kinderen.'

Brouns pleit voor een inhoudelijke beoordeling van de maaltijden door een onafhankelijke instelling zoals de Consumentenbond.

Het verbaast Brouns niet dat de maaltijden komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. 'Het is daar al jaren een groot probleem dat kinderen slecht eten. Ze ontbijten bijvoorbeeld thuis niet en krijgen op school een ongezonde lunch. Er ontstaat een nichemarkt voor gezonde kindervoeding. Daarnaast groeit de markt voor kant-enklaarmaaltijden overal ter wereld.'

In 2013 introduceerde Jumbo ook al kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen. Die waren bedoeld om overgewicht tegen te gaan. Op gegeven moment is Jumbo met de verkoop gestopt. Waarom is onduidelijk, Jumbo was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting.

Meer over