Eeuwig levenJos Geris

Jos Geris (1954-2019), een leven zonder muziek was er voor hem niet

De muziek stond voor hem altijd voorop. Het gymnasium verruilde hij voor de mulo, zodat hij tijd had om ieder weekend te spelen.

Jos Geris (midden boven) Beeld
Jos Geris (midden boven)

Hij was de zanger van de Eagles of de Peel, zoals de Canyon Drive Band ook wel werd genoemd. Maar hun roem bleef niet alleen beperkt tot de Peel. Begin jaren tachtig toerden ze door het hele land en traden op in Ahoy en Paradiso. Ook in Duitsland waren ze toen populair. Met het nummer Leaving Louisiana in the Broad Daylight traden ze op bij Sonja Barend. ‘We waren geen legenden, maar zeker geen onbekenden’, zei Jos Geris, samen met zijn boezemvriend Had Verheijen de drijvende kracht achter de band.

Behalve dat ze covers speelden van in die tijd bekende Amerikaanse countryrockgroepen – naast de Eagles ook The Byrds, The Flying Burrito Bros en Poco – hadden ze ook eigen nummers. Verheijen zegt dat Geris prachtige teksten schreef. ‘Hij was een geweldig dichter. Wij maakten samen de nummers.’ Uiteindelijk besloot Verheijen over te stappen naar de Ruud Hermans Band, omdat het commercieel interessanter was.

Maar ze bleven samen repeteren. ‘Vorig jaar nog hebben ze gevierd dat ze alle twee vijftig jaar in de muziek zaten’, zegt Jos zijn echtgenote Yvonne Geris-Munsters. In januari werd bij Jos Geris een tumor ontdekt. Die leek te genezen te zijn. Mar volgens zijn vrouw pakten alle behandelingen verkeerd uit. ‘Uiteindelijk kon hij zelfs geen gitaar meer spelen. En een leven zonder muziek was er voor hem niet.’ Jos Geris, vader van twee dochters, overleed op 26 mei in Neerkant. Op zijn afscheid kreeg iedereen een exemplaar van zijn in 1996 opgenomen cd Ik Ben. ‘Hier had hij al een afscheidsnummer opgezet. Hij wist toen al dat hij niet lang zou leven’, zegt Yvonne.

Jos Geris werd geboren in een muzikaal gezin van zes kinderen in Neerkant aan de Brabantse kant van De Peel. Zijn vader was oprichter van de fanfare waar Jos bugel speelde. Zijn oom was een bekend pianist en accordeonist die van overal bladmuziek importeerde. In dit muzikale dorp vestigden zich ook muzikanten als Joost Belinfante van de folkgroep CCC Inc. en Ernst Jansz van Doe Maar. ‘Op zijn 14de jaar liet Jos via een ouder vriendje al een gitaar op afbetaling kopen. Hij had toen al met Had Verheijen zijn eerste bandje Down Side.

Hij was zo begeesterd van muziek dat hij zijn gymnasiumopleiding verruilde voor de mulo zodat hij de studie op zijn boerenfluitjes kon doen en ieder weekeinde tijd had voor muziek maken’, weet Yvonne. In 1975 trouwde hij en kreeg hij een baan als vrachtwagenchauffeur bij de betoncentrale Mebin. Hij zou daar een mooie carrière maken, maar muziek stond altijd voorop. De Canyon Drive Band was het hoogtepunt. ‘Jos was bloedfanatiek’, zegt Ley van den Beuken die na het vertrek van Verheijen vanaf 1984 in de band speelde.

Toen hij in 2006 de kans kreeg kocht hij café De Muzikant in Neerkant waar hij groepen de kans gaf op te treden. ‘Ik kwam erachter dat mijn betovergrootvader van moeders kant op dezelfde locatie een herberg-paardenwisselstation had. Zijn naam was ‘D’n Hunder’ Veggel, toentertijd een bekende toekomstvoorspeller’, verdedigde hij de keuze voor dit lokaal. Geris zorgde in het café voor een perfecte muziekinstallatie, zodat groepen alleen maar hoefden in te pluggen.

Jos Geris was gek op nieuwe gadgets. Hij was een van de eerste mensen in Meijel met een eigen personal computer. ‘Hij betaalde er 4.800 gulden voor. Ik zei: ‘Ben je gek?’ ‘Moet je luisteren Yvonne. Dit is de toekomst’, zei hij toen. Aan die toekomst kwam ineens een einde. Maar hij had geen spijt. ‘Yvonne’, zo zei hij altijd tegen mij: ‘Ik heb in mijn leven duizend levens geleid.’

Meer over