Eeuwig levenJorna Spapens (1962-2020)

Jorna Spapens was de kers op de taart van Eigen Huis & Tuin

Jorna Spapens werkte jarenlang samen met Rob Verlinden. Zij deed de interieuren. ‘Het probleem is dat mensen hun kamer te vol hebben staan.’

Peter de Waard
Jorna Spapens. Beeld
Jorna Spapens.

In 1996 kwam ze als stylist bij het team van Eigen Huis & Tuin, het programma voor klussers en tuinliefhebbers dat drie jaar eerder door Nico Zwinkels en Rob Verlinden bij RTL was begonnen.

Zij bleek meteen de kers op de taart te zijn. Toen Rob Verlinden in 2005 zijn eigen programma Tuinruimers begon – vijf jaar later omgedoopt in Robs Grote Tuinverbouwing – werd Jorna Spapens mede-presentator. Verlinden: ‘We overvielen mensen met de transformatie van hun tuin. Ik pakte het hovenierswerk op, zij was het creatieve brein. We vormden een perfect team. Ze deed niet alleen het interieur. Als ik met de tuin bezig was, reikte ze mij via WhatsApp ideeën aan.’

Na twaalf jaar besloot John de Mol dat een verjonging noodzakelijk was en moest ze weg. ‘Dat vond ze heel jammer. Het was haar lust en leven’, zo zegt haar broer Kees Jan Spapens. Ze pakte haar oude werk als interieurarchitect weer op. Een nieuwe liefde met meubelmaker Dennis van Bussel maakte het mogelijk dat ze zelf ook meubelen kon gaan ontwerpen.

Dankzij haar naam en faam was het niet moeilijk om werk te vinden voor het inrichten van woningen en kantoren. Velen vroegen soms via Facebook haar advies en ze was altijd bereid een tip te geven. Eind 2019 kreeg ze last van haar onderrug en heupen. Ze dacht dat het met wat fysiotherapie wel te verhelpen zou zijn.

‘Op 17 april kwam het fatale bericht. Uitgezaaide kanker. Helemaal niets meer aan te doen’, zegt haar broer. Jorna Spapens overleed 5 augustus. Ze wordt overleefd door haar vriend meubelmaker Dennis van Bussel. Ook had ze uit een eerdere relatie een zoon, Twan.

Jorna was de oudste in een gezin van vijf kinderen. Haar vader verdiende de kost als beroepsmilitair in het Nederlandse leger. Ze werd geboren in Loon op Zand, maar woonde daarna vanwege haar vaders beroep op verschillende plaatsen. Creativiteit zat in de familie. Haar moeder was goed met naald en draad en haar vader zou later directeur worden van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet. Na de middelbare school ging ze naar de Schilderschool in Zwolle, waar ze een opleiding etaleur en styling volgde.

Aanvankelijk werkte ze vooral lokaal totdat ze in dienst kon komen bij de herenmodeketen HIJ – nu We – waardoor ze in het hele land kon gaan werken. Later stapte ze over naar het reclamebureau Toonbeeld in Amsterdam die ook opdrachten deed voor RTL.

Zo kwam ze in contact met de redactie van Eigen Huis & Tuin, een programma op de zaterdagmiddag. Later ging ze ook de ze ook de styling voor Tuin en Life & Cooking. Nadat Rob Verlinden zijn eigen programma begon op SBS ging productiebureau Stokvis op zoek naar een medepresentator en stuitte op Spapens. Het werk combineerde ze met een eigen stylingbureau in Harderwijk.

‘Dit is helemaal hip, hot en happening’, was haar favoriete uitdrukking. Ze kon de mensen lezen, hetgeen betekende dat ze heel goed wist wat hun smaak was. Vaak vond de ze dat de huizen veel te vol stonden. ‘Daardoor zien ze niet meer wat wel of niet goed is. Het is vaak een zaak van alleen opruimen en herinrichten. Hoe krijg ik een kamer spannender. Verlichting is heel belangrijk en vaak hebben mensen daar nu juist geen notie van. Ik voeg altijd iets persoonlijks toe. Dat kan een schilderij zijn of een vaas die ik beschilder.’

Rob Verlinden noemt haar ‘attent en lief’, ‘maar ook heel vlot en iemand die van een grap hield. Een heel bijzonder mens die van een drol een gebakje kon maken.’ Helaas moest ze plaatsmaken, maar ze vond tenminste troost in een nieuwe liefde.

Meer over