Het Eeuwige LevenJoop Söhne

Joop Söhne (1923-2018): de man die ‘Tijd voor teenagers’ erdoor drukte

‘Bij ons komt de televisie er niet in’, zei radioman Joop Söhne. Hij werd op de omslag van zijn eigen gids de ‘aardigste man van de VARA’ genoemd.

Peter de Waard
Joop Söhne (links), 1975.  Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands In
Joop Söhne (links), 1975.Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands In

Joop Söhne stond aan de basis van het allereerste popprogramma op de Nederlandse radio: Tijd voor Teenagers.

Een jaar voordat de piraat Veronica met zijn uitzendingen begon, kwam Co de Kloet – nota bene iemand die hij als onderwijzer nog les had gegeven – met een voorstel om bij de VARA een programma te maken met populaire muziek.

Söhne bracht het in de programmavergadering, vertelt De Kloet. ‘Maar de meeste bestuurders moesten er niets van weten. Dat was beneden de waardigheid van een socialistische omroep. Söhne verdedigde het echter met zoveel verve dat er uiteindelijk werd gezegd: ‘Nou Joop…laat die nozem dan maar zijn gang gaan’.’

Frank Sinatra

Op 11 september 1959 zond de VARA de eerste aflevering van het programma Tijd voor teenagers op Hilversum II (nu Radio 2) uit: Elvis, Johnny Hallyday, Everly Brothers en ook Frank Sinatra. Dick van ’t Sant was onder het pseudoniem Dick Duster de presentator. Herman Stok zou het twee jaar later overnemen. Pas in 1965 kwam Hilversum III als antwoord op Veronica.

Söhne was een radioman. Geen televisie. ‘Televisie komt er bij ons niet in’, riep hij. ‘Op de VARA-gids stonden wij op de omslag met als kop: ‘Joop Söhne, de aardigste man van de VARA.’ ,’ zegt zijn dochter Imme Söhne. Joop Söhne overleed 31 juli op 95-jarige leeftijd. Hij wordt overleefd door zijn vrouw (94) en drie kinderen.

Op nieuwjaarsdag 1923 werd hij geboren in een Hilversumse familie van diamantslijpers. ‘Hij was het eerste arbeiderskind dat in de jaren dertig naar de toen elitaire Montessori-school mocht, omdat de school vond dat er ook uit minder welgestelde milieus kinderen moesten komen’, vertelt Imme.

Kweekschool

Hij wilde ‘schoolmeester’ worden en deed de kweekschool. Maar vaste banen lagen na de oorlog niet voor het oprapen. Hij kon aan de slag als invalskracht op een school in Kortenhoef waar hij Co De Kloet in de klas kreeg. Maar de betaling was slecht. In de krant stond een advertentie voor een omroeper bij de VARA-radio. Joop werd gekozen uit honderd kandidaten. Hij was drie jaar omroeper.

Daarna werd hij programmamaker en later chef bij de afdeling jeugduitzendingen. Een van zijn eerste programma’s was het kleuterprogramma Olleke Bolleke. ‘Daar kwam meteen ook commentaar op, want ‘zo’n kleuterprogramma presenteren, dat was toch niet iets voor een man’. Maar zelfs toen hij later in de directie zat bleef hij het programma presenteren en liet zich daarvoor uit de vergadering roepen’, weet Imme. Daarna volgden programma’s als De groene kalebas en Het stond in de krant.

Half jaren zestig verkaste Söhne naar de afdeling gevarieerde programma’s, met als opdracht te zorgen voor meer programma’s voor vrouwen. In 1973 volgde de benoeming tot adjunct-directeur van de VARA-radio. De Kloet: ‘Dat was niks voor hem – al dat geouwehoer. Door de inspraak waren er over elk idee eindeloze discussies.’

Niks geleerd

Gelukkig kon hij daarnaast nog zijn ei kwijt als programmamaker, zoals van ZO 135 op de zaterdagochtend, dat hij eerst samen met Letty Kosterman presenteerde en dat hij later regisseerde. In 1983 pakte hij de kans om met een reorganisatie met pensioen te gaan. Zijn afscheid werd op de radio gevierd met het speciale programma Heb je dan alles voor niks geleerd?, zijn woorden toen hij het vak van onderwijzer inruilde voor dat van omroeper. Hij kon zijn tijd besteden aan zijn hobby’s: schilderen, haiku’s schrijven en tennissen. Hij werd bestuurder van het Hilversumse ziekenhuis Zonnestraal, dat gevestigd was in een oud sanatorium van diamantslijpers.

Anderhalf jaar geleden verhuisde hij met zijn echtgenote naar het Rosa Spierhuis in Laren.

Meer over