'Jongeren kritisch over gelijke rechten immigranten'

Nederlandse jongeren staan meer afwijzend tegenover gelijke rechten voor immigranten dan hun leeftijdsgenoten in andere landen.

ANP

Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederland samen met Vlaanderen en Groot-Brittannië een 'extreme positie' inneemt, aldus de Rijksuniversiteit Groningen. Nog niet de helft van de jongeren (46 procent) is voor gelijke rechten. In Luxemburg, Bulgarije en Zweden oordelen leerlingen milder. Daar is iets meer dan de helft voor gelijke rechten.

Bovendien verschillen in Nederland autochtone en allochtone jongeren van opvatting over gelijke rechten. Autochtone leerlingen zijn kritischer dan hun klasgenoten van niet-Nederlandse afkomst. Als de jongen of het meisje in het buitenland is geboren, verschilt de houding nog meer. In de meeste andere landen zijn de onderlinge verschillen niet zo groot.

Een en ander blijkt uit de International Civic and Citizenship Education Study (ICCS). In 39 landen werd de meningen van 14- en 15-jarigen gepeild. In Nederland deed de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek onder bijna tweeduizend jongeren.

Leraren moeten leren omgaan met jongens. (Joost van den Broek) Beeld Joost van den Broek
Leraren moeten leren omgaan met jongens. (Joost van den Broek)Beeld Joost van den Broek
Meer over