Jong Oranje plaatst zich in storm en regen

Buiten de poorten werd door Turkse supporters gevochten; op het veld werd door hun jeugdige voetbalhelden in dezelfde stijl gestreden....

Van onze verslaggever

John Volkers

UTRECHT

Het Nederlands elftal onder 21 jaar plaatste zich in storm en regen voor de eindronde om het Europees kampioenschap. Door de 3-0 overwinning op Turkije bleef het collectief van coach Dorjee de jeugdelftallen van Rusland en Engeland voor. Een van die twee teams zal zich via een beslissingswedstrijd bij de laatste acht moeten voegen.

Voor de organisatie van het eindtoernooi der Europese talenten heeft Nederland zich kandidaat gesteld. De KNVB wil er eind mei een repetitie voor het 'grote' EK van 2000 van maken.

Als Jong Oranje tot de tussenronde was veroordeeld, zou de voetbalbond vanwege alle vertraging van zijn kandidatuur hebben afgezien. Er stond daarom veel op het spel in het volgestroomde domein van FC Utrecht. De Nederlandse beloften doorstonden de druk van die situatie echter naar behoren.

Voor rust nam de ploeg door een diagonaal schot van PSV'er Bruggink de voorsprong die rust diende te geven. In de pauze kwam het bericht dat Rusland zijn wedstrijd met 3-2 had gewonnen. Dorjee: 'Rekenwerk leerde ons dat we met twee doelpunten verschil moesten winnen, om ons direct te plaatsen.'

Zijn ploeg joeg zichzelf na rust niet over de kop. Het losgebarsten onweer zorgde voor omstandigheden waarin een meeslepend voetbalgevecht ontstond waarin het Turkse temperament met de eigen spelers aan de loop ging. In de eerste helft moest Cortez éénmaal geel trekken. Na rust waarschuwde de scheidsrechter liefst vijf maal.

Bovendien kregen twee Turkse verdedigers rood. Begerler en Colak werden van het veld gestuurd na zware vergrijpen tegen de actieve Bruggink. Colak sloeg de spits op het gezicht, Begerler trachtte met twee benen de Tukker tot de brancard te veroordelen. Opgezweept door al dat geweld bereikte een Turkse fan het veld om de grensrechter te molesteren. Bruggink kreeg bij het tweede tafereel van de tribune een schoen naar het hoofd geslingerd.

Met de numerieke meerderheid zette Jong Oranje aan voor de tweede, belangwekkende goal. Die kwam op de naam van de ex-Ajacied Wooter. Hij profiteerde van aangeven van aanvoerder Makaay die gisteravond met zijn 23ste Jong Oranje-interland een nationaal record vestigde.

Makaay, net als Wooter naar Spanje getransfereerd, mocht zijn feestwedstrijd nog luister bijzetten door de derde treffer aan te tekenen. De weinig intelligent spelende Wooter - hij zag de vrijstaande Musampa over het hoofd - kreeg fortuinlijk een strafschop mee die door Makaay verzilverd werd (3-0). Het was de veertiende onder 21-goal van de spits, ook een record.

'We hadden meer moeten scoren', klaagde Dorjee na afloop zachtjes. Bij elf tegen negen werden veel kansen vermorst. Het resultaat telde echter nadrukkelijker. Nederland plaatste zich voor het eerst sinds 1983 bij de laatste acht ploegen van het Europees kampioenschap voor beloften.

Meer over