Het eeuwige levenJohn van Dijk

John van Dijk (1941-2020), grootste Mercedes-dealer en redder van SVV

De flamboyante Rotterdamse zakenman John van Dijk maakte een fortuin, maar eindigde berooid en fysiek totaal uitgewoond. Zijn motto: ‘Je ne regrette rien.’

Peter de Waard
John van Dijk. Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
John van Dijk.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In 1997 ging John van Dijk – ooit de grootste Mercedes-dealer van Nederland en redder van de Schiedamse voetbalclub SVV – in Monaco wonen, nadat hij zijn bedrijf voor 1 gulden had verkocht aan zijn dochters Shirley en Mandy. ‘Ik heb daar geleefd, hoor. Elke nacht stappen: om twaalf uur ’s middags wakker worden en bijkomen op het strand’, beschreef hij vorig jaar zijn leven in een interview met het AD. Het geld verdiende hij met de verkoop van zijn schilderijencollectie. Dirk Scheringa kocht een Willink voor 1,1 miljoen gulden, Van Dijk spendeerde het aan eten en meisjes.

Ook zijn werkzame leven was kleurrijk. Hij had langs de A20 in de Spaanse Polder de grootste showroom van Nederland. Hij beweerde 25 duizend Mercedessen te hebben verkocht. ‘Er zijn jaren geweest dat in Nederland duizend S-modellen werden verkocht en ik er 750 deed.’ Op een Eerste Kerstdag kocht een Arabier alle uitgestalde Mercedessen op. Ook de Nederlandse penoze behoorde tot Van Dijks klandizie. ‘Ondeugende jongens’, noemde hij ze. ‘Die wilden de auto niet op hun naam. Dan deden ze een aanbetaling van 30 procent en gingen ze via onze leasemaatschappij in de auto rijden. Met wat voor kleur geld ze de aanbetaling deden, vroeg ik niet. Dat vragen ze bij Albert Heijn ook niet’, zei hij in het magazine Friends in Business.

De politie besloot camera’s op te hangen bij de ingang van zijn showroom. Dat vond hij niet erg. Gratis beveiliging. Maar hij liep zelf tegen de lamp na een ongebruikelijke cashtransactie van 87duizend euro voor een auto die hij niet bij justitie meldde zoals de wet verplicht.

John van Dijk eindigde berooid. Nog geen 100 euro op zak. Zonder vrienden. Met zijn dochters was hij gebrouilleerd geraakt. Als gevolg van diabetes waren zijn rechterbeen en linkervoet geamputeerd. Hij had hart- en nierfalen en kreeg een beroerte. Hij had roofbouw gepleegd. Maar spijt van zijn levenswijze had hij niet. Je ne regrette rien, zei hij. Hij overleed 15 januari in een huurflatje in Cannes.

Hij was een Rotterdamse selfmademan. Had niet meer dan mulo en een praktijkdiploma boekhouden op zak. Op zijn 15de handelde hij op de markt in postzegels en verkocht hij kroketten in de Kuip. Hij werd kassier bij de Twentsche Bank, maar kreeg er ruzie.

Hij ging ‘op de taxi’ van zijn vader. Binnen twee maanden had hij twee taxi’s en in 1965 opende hij de Rotterdamse Taxi Centrale (RTC). Toen hij 120 taxi’s had rijden – allemaal Mercedessen – bedacht hij dat hij de auto’s ook kon gaan verkopen. In 1976 opende hij zijn showroom in Rotterdam met een glimmende Mercedes-ster op het dak.

In 1988 werd hij gevraagd de zieltogende Schiedamse club SVV te redden. Hij haalde het duo Dick Advocaat en Wim Jansen binnen. En in 1990 promoveerde SVV naar de eredivisie. Een fusie met FC Dordrecht werd de club alsnog fataal. Van Dijk trok zich terug. In dat jaar verloor hij ook zijn vrouw Beppie, met wie hij 25 jaar was getrouwd. Ze leed aan kanker. Hij had tegen de arts die de diagnose had gesteld, gezegd dat hij haar dat wel zou vertellen. Maar dat deed hij niet. Hij kon het niet.

In 2013 volgde een nieuwe klap. Hij kreeg een telefoontje van zijn dochters. ‘Pap, we zijn failliet.’ John van Dijk en dochters gingen ten onder met een achterstallige schuld van 15 miljoen. De showroom moest worden ontruimd, net als Van Dijks eigen appartement in Monaco dat werd overgenomen door F1-coureur Lewis Hamilton. Zijn jonge vriendin liep bij hem weg.

De ene na de andere kwaal volgde. Vijftien ziekenopnames waren nodig: dagelijks 29 pillen en vijf injecties. ‘C’est la vie’, zei hij.

Meer over