Postuum

Jimmy van Rompu 1919-2020: Flamboyante clubarts die medische geheimen verklapte

Hij had een onstuimig leven, met vier huwelijken en een veelvoud aan vrouwen, snelle auto’s, sigaretten en sterke drank. Maar AZ-clubarts Jimmy van Rompu verraste zichzelf door 101 jaar oud te worden.

Jimmy van Rompu. Beeld
Jimmy van Rompu.

‘Nadat hij van mijn moeder was gescheiden, mocht ik hem als 12-jarige soms in het weekeinde opzoeken. Dan zat ik met hem tot twee uur in de nacht in een kroeg in de Jordaan met een glas Seven-Up, terwijl hij whisky dronk en met een andere dame scharrelde’, vertelt zijn zoon Paul van Rompu, nu 66.

Jimmy van Rompu, die met zijn wilde witte haardos en gebruinde gezicht een bekende verschijning werd als de clubarts in de eerste succesperiode van AZ, was de ultieme levensgenieter. Hij trouwde vier keer, en had daarnaast vele relaties met andere vrouwen. Daarnaast moet hij zeker 80 tot 85 auto’s hebben gehad, waaronder Ferrari’s, Porsches en Maserati’s. ‘Toen hij met mijn moeder was getrouwd, kwam hij terug met een model dat veel te klein was als gezinsauto. Maar dat interesseerde hem niet. Hij paste zich nooit aan’, zegt Paul.

Whisky en sigaretten

Hij leefde op het scherp van de snede. Hij dronk flink – ‘ook sterke drank als whisky’ – en kon in een weekeinde twee pakjes sigaretten wegpaffen om daarna maanden niet te roken. Niettemin werd hij 101 jaar. Hij overleed op 26 januari in Alkmaar.

Paul van Rompu: ‘Veel heeft hij niet gemankeerd. Als er al iets was, stelde hij als arts zelf de diagnose, schreef een eigen ­recept uit, ging daarmee naar de apotheek en deed een kuurtje. Dat kon allemaal.’ Dat hij zelf niet had verwacht zo lang te leven, bleek wel uit het feit dat hij dertig jaar geleden al zijn eigen begrafenis regelde, tot en met wie er in welke auto achter de lijkwagen moest plaats-nemen. Ook de tekst van de overlijdensadvertentie schreef hij zelf.

Van Rompu werd geboren als enig kind in het gezin van een katholieke ondernemer in het Zeeuwse Terneuzen. Als jongen ging hij naar een kostschool bij de paters jezuïeten in Nijmegen. Vervolgens studeerde hij medicijnen in Utrecht. In 1948 nam hij een huisartsenpraktijk over in Delft.

Flamboyante clubarts

Zijn eerste huwelijk duurde nog geen jaar. Met zijn tweede vrouw, Henriette ­Albertine van der Meulen, kreeg hij vier kinderen. Met haar ging hij naar Beverwijk, waar hij bedrijfsarts werd bij Hoogovens en clubarts van Telstar, gevolgd door aanstellingen bij DWS, FC Amsterdam en FC Den Haag. In 1976 haalden de gebroeders Molenaar hem naar AZ. Een flamboyante clubarts was even nodig om de club op de kaart te zetten. Van Rompu liet zich niet onbetuigd. In zijn eerste jaar beschuldigde hij de spelers van tegenstander Roda JC van doping.

Hij maakte de hele glorieperiode van AZ’67 mee met een landstitel, twee KNVB-bekers en een finaleplaats in de Uefa-cup. In zijn publicatie De bal als oogklep klapte hij uit de school over de doping die hij zelf aan spelers had toegediend, onder meer amfetamine. Het openbaren van de medische geheimen werd hem niet in dank afgenomen.

In 1977 liet hij zich op 58-jarige leeftijd afkeuren. Hij was vijf jaar daarvoor een relatie begonnen met Mieke Schouten, de liefde van zijn leven. Na haar onverwachte dood in 1994 werd hij onrustig. Hij verhuisde vaak en woonde een tijd in Spanje met zijn vierde vrouw, Margaretha Westerhof, bij wie hij 23 jaar bleef. Paul: ‘Hij liep af en toe weg, woonde in Rotterdam en Zeeland, maar elke keer als hij terug wilde komen, zette zij de deur weer open.’

Margaretha heeft geen spijt van de relatie. ‘Hij was een apart type, een echte boef en levensgenieter. Alleen de laatste maanden wilde hij niet meer verder en heb ik hem echt moeten verzorgen.’

Meer over