WEEKENDWIJSHEIDHans Kazàn

‘Je fantasie overtreft vaak de realiteit’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week goochelaar Hans Kazàn (67).

null Beeld Bianca Dijck
Beeld Bianca Dijck

Hans Kazàn: ‘De illusie is vaak mooier dan de werkelijkheid. Toeschouwers vinden het prachtig als een goochelaar iemand door de lucht laat zweven op het podium, terwijl ze best weten dat diegene niet echt vliegt. De talloze technische snufjes die hiervoor nodig zijn, vergeten ze voor het gemak. In het dagelijks leven is het net zo: veel mensen vergapen zich aan de rijkdom van beroemdheden, maar auto’s en dure kleren zijn maar een vernislaagje over de realiteit. Ook dure huizen hebben hun kruisjes.

Hoewel je er niet in moet doorslaan, vind ik het goed als mensen opgaan in een fantasie. Je verbeeldingskracht kan je ver brengen. Een tijdje geleden was er een televisieprogramma waarin veel trucs van illusionisten werden uitgelegd. Ik kreeg vaak de vraag of ik dat jammer vond, maar ik denk eigenlijk dat het niet veel uitmaakt. De meeste mensen willen niet eens weten hoe het werkt, en als ze het weten gaan ze alsnog mee in de illusie. Je geniet ervan, ook al weet je dat het niet echt is. Zoals Einstein al zei: ‘Logica brengt je van A naar B, maar fantasie brengt je overal’.

Toch is het vaak goed als je fantasie een fantasie blijft. Ik droomde vaak van het leven in de jungle, maar toen ik erheen ging was het heel saai. Ik heb drie weken lang nauwelijks iets uitgevoerd. Ik ben vooral doorweekt geraakt door hoosbuien in een Keniaans dorpje. In je fantasie ben je vrij, de wezenlijkheid is anders. Soms is het dus beter om weg te dromen bij een idee, in plaats van het ook daadwerkelijk uit te voeren. Maar voor een ondernemend iemand zoals ik is dat vaak ontzettend moeilijk.’

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over