Het eeuwige levenJan Vullings

Jan Vullings (1936-2020), verzekeraar die Willem II naar de top leidde

‘Een voetbalclub moet je runnen als bedrijf, niet als een circus.’ Interpolisbaas Jan Vulklings liet de sterren gaan toen de salarissen te gortig werden.

null Beeld

In 1996 werd de topman Jan Vullings van verzekeraar Interpolis voorzitter van de Tilburgse voetbalclub Willem II, toen een potentiële degradatiekandidaat. Hij vond dat de club uit de zesde stad van Nederland ook op de zesde plaats van de eredivisie zou moeten eindigen. ‘Met permanent uitzicht op internationaal voetbal’, merkte hij op.

Daar hoorde een budget bij van toen 12 miljoen euro. Met het aanstellen van Co Adriaanse als trainer en Martin van Geel als technisch directeur luidde voorzitter Jan Vullings een periode in waarin de club deze doelstelling nog overtrof. Na 35 jaar haalde de club in 1998 niet alleen Europees voetbal, maar plaatste ze zich een jaar later zelfs voor de Champions League. Uit louter vreugde wierpen de spelers Vullings in zijn driedelige maatpak in het zwembad.

Hij had de kwinkslagen om zich in de voetbaljungle staande te houden. Toen trainer Robert Maaskant zich op sandalen meldde voor een Europa Cup-ontmoeting, merkte Vulling droog op: ‘We gaan niet op bedevaart naar Lourdes.’

In 2005 kwalificeerde Willem II zich opnieuw voor Europees voetbal. In dat jaar stapte Vullings vanwege statutaire redenen op. Het ging daarna bergafwaarts met de club. Pas dit seizoen hikt Willem II weer tegen de subtop aan.

Jan Vullings zal niet weten of er weer Europese voetbal komt. Hij overleed 17 februari op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oisterwijk. Vullings werd geboren in Gennep en groeide op in het Noord-Limburgse Ottersum. Hij verdedigde daar vijftien jaar lang het doel van Achates in de derde klasse van het amateurvoetbal.

‘Hij kwam uit een gezin van vier kinderen. En iedereen mocht één keer een studie oppakken. Dat werd voor hem scheikunde in Delft’, zegt Doris Noë, zijn tweede echtgenote. ‘Maar dat gedoe met proeven beviel hem totaal niet. Op een gegeven moment is hij van Delft terug naar Ottersum gefietst. Hij moest bediende worden bij een benzinepomp totdat een oom langskwam die hem overtuigde in de avonduren rechten te doen: ‘Dat kan iedereen’, zei die oom. En zo kreeg hij een baan bij de Boerenleenbank in Eindhoven, een voorloper van de Rabo.’

In 1972 kwam hij al in de directie van De Lage Landen – de nieuwe dochter van de Rabobank die was opgericht om consumentenkredieten te verstrekken, iets waar de Rabo zich te groot voor voelde.

Onder zijn leiding werden de activiteiten uitgebouwd met hypotheken, factoring en een leasebedrijf. Eind jaren tachtig deed hij voor de Rabo het telebankieren.

Van 1994 tot 1998 was hij directievoorzitter van Interpolis, toen de verzekeringspoot van de Rabobank. Onder zijn leiding voerde Interpolis grote veranderingen door zoals de directe schadeafhandeling en de lancering van de Alles-in-één-Polis. Ook betrok Interpolis in die tijd het baanbrekende kantoor Het Nieuwe Werken in Tilburg.

Zijn komst naar Willem II was wennen voor de club. Hij stond een bedrijfsmatige aanpak voor: ‘Je moet een voetbalclub niet als een circus runnen als je er een echt bedrijf van wilt maken.’ Er kwamen skyboxen in het stadion. En hij voerde een salarisplafond in van 250 duizend euro per jaar. Het gevolg was dat de sterren, zoals spits Mounir El Hamdaoui en verdediger Joris Mathijsen, vertrokken.

Vlak nadat hij was teruggetreden kreeg hij alzheimer. ‘Hij ging naar de geriater, maar vertelde daar niemand iets over. Hij gaf wel alle functies op. Jan keerde terug naar zijn roots en stortte zich op de lokale geschiedenis van Ottersum’, aldus Noë.

Vullings had twee kinderen uit zijn eerste huwelijk.

Meer over