'Ismail A. en Jason W. wilden sterven als martelaar'

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de Hofstadverdachten Jason W. en Ismail A. in november 2004 agenten van het arrestatieteam met voorbedachte rade wilden doden met handgranaten....

Jason W. en Ismail A., die na de belegering van het HaagseLaakkwartier op 10 november 2004 werden opgepakt, hadden zichvolgens het OM voorbereid op een confrontatie met de politie. Zehadden de deur provisorisch gebarricadeerd, vier handgranatenbinnen bereik en van tevoren besproken dat ze er 'eentje' zoudengooien als de politie binnenviel.

De twee verdachten wilden de agenten volgens het OM met eenterroristisch oogmerk doden. Net als Mohammed B. haatten zij de westerse democratische rechtssysteem 'waarvan de politie een vande meest zichtbare vertegenwoordigers is'. Jason W. en Ismail A.wilden de representanten van de rechtstaat vermoorden om demaatschappij te ontwrichten en de bevolking vrees aan te jagen.

Vijf agenten raakten gewond toen Jason W. een handgranaat 'loepzuiver' in het smalle portiek gooide. 'Het is werkelijk eenwonder dat bij dit incident geen doden zijn gevallen', aldus deofficieren Plooy en Van Dam.

Jason W. probeert volgens het OM het ontbreken van opzet envoorbedachte rade aan te tonen. Ter zitting zei hij dat hij ineen soort panische black out verkeerde toen hij de granaat pakteen gooide. De aanklagers noemden dit gisteren volstrektongeloofwaardig. Volgens hen heeft W. na kalm beraad gegooid enis Ismail A. medepleger. Kort na het 'granaatincident' zei A. in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn moeder: 'Wij hebbenéén van hen gedood'.

De officieren formuleren woensdag de strafeisen.

Meer over