'Is het wel ethisch om zo'n goedkope reis te boeken?'

Beeld Antonia Hrastar

Vraag: Hoe kan een vakantie zo goedkoop zijn?

Femke stuurde een bezorgde mail over de vakantie van haar ouders. Met de bus gingen ze tien dagen naar de Spaanse kust en sliepen daar in een prima hotel waar ze dagelijks aanschoven bij het ontbijt- en dinerbuffet. En dit alles kostte hen slechts 280 euro per persoon. Femke denkt dat er iets mis is met deze reis: dit kan toch niet zo goedkoop? Worden de buschauffeurs en kamermeisjes uitgeknepen door de reisorganisaties? Is het wel ethisch om zo'n reis te boeken?

Op zich is de reis van Femkes ouders inderdaad spotgoedkoop. Een losse busreis naar de Spaanse kust kost circa 100 euro (en dat is dan nog het gunstige seniorentarief in het laagseizoen). Een hotel met halfpension kost, wederom in het laagseizoen, ongeveer 40 euro per persoon per nacht. Laten we aannemen dat de tiendaagse busreis twee nachten in de bus bevat, dan houd je zeven hotelovernachtingen over. Zo kom je op een totaalprijs per persoon van 380 euro. Nog steeds erg goedkoop, maar toch 100 euro boven de prijs die de ouders van Femke betaalden. Hoe kan dit?

Het zou kunnen dat de reisorganisatie korting van het hotel krijgt, omdat het een heleboel overnachtingen tegelijk boekt. Maar minstens zo waarschijnlijk is het dat niet iedereen in de bus hetzelfde tarief heeft betaald. Veel reisorganisaties gebruiken namelijk verschillende tarieven. En het kan heel slim zijn om de laatste lege plekken te verkopen onder de normale kostprijs.

Stel dat je een bus met vijftig zitplaatsen naar Benidorm laat rijden (om maar eens een Spaanse kustplaats te noemen) en dat je achtenveertig plaatsen hebt verkocht. Wat kost het je dan om twee extra passagiers mee te nemen? Je hoeft geen tweede bus te huren en er is ook geen extra chauffeur nodig. Je maakt alleen een klein beetje extra benzinekosten. Ook voor het hotel zijn de kosten van twee extra gasten beperkt. Er hoeft echt geen extra kamermeisje te worden ingezet. Bij het buffet is geen extra kok nodig, er zal alleen iets meer worden gegeten (maar bij die buffetten ligt er toch altijd veel te veel). Kortom: de kosten voor twee extra vakantiegangers zijn eigenlijk maar heel klein. Je maakt dus al winst als die mensen meer betalen dan de kleine bijkomende kosten voor hun verblijf.

Reisorganisaties kennen dit principe donders goed en weten precies wanneer het slim is nog wat laatste plekken voor een laag tarief te verkopen. Zelf stond ik ooit in de lift van een poepchic hotel dat ik via internet voor nog geen 70 euro per nacht had geboekt. Een vrouw naast me zag dat ik naar de 17de verdieping ging en zei tegen haar man: 'Kijk, zij hebben wél een dure kamer met uitzicht genomen.' Hun goedkopere kamer bleek 200 euro per nacht te kosten. Ik heb tactisch gezwegen, maar genoot daarna nog meer van mijn mooie uitzicht.

Doe dus net als de ouders van Femke en speur op internet naar goedkope reisopties. Daar is ethisch niets mis mee. Van het geld dat je bespaart, kun je eventueel de buschauffeurs en kamermeisjes een extra dikke fooi geven.

Ionica Smeets duikt in de wereld van geldzaken.
Zonder voorkennis, maar met liefde voor cijfers en logica. Heeft u ook een vraag, mail dan naar ionica@volkskrant.nl

Meer over