Invloedrijke uitgeverij laat sterfotograaf Terry Richardson vallen; vermoedelijk om seksschandaal

De excentrieke en omstreden topfotograaf Terry Richardson is in de ban gedaan door uitgeverij Condé Nast. Het bedrijf is de uitgever van onder andere modebladen als Vogue, Glamour en GQ en tijdschriften als Vanity Fair en Wired. Waarom Condé Nast niet langer een beroep zal doen op de 52-jarige Amerikaan is niet bekendgemaakt. Maar het lijkt erop dat de beslissing over Richardson verband houdt met het seksschandaal rond de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein.

Fotograaf Terry Richardson. Beeld HH
Fotograaf Terry Richardson.Beeld HH

Richardson heeft gedurende zijn carrière veel groten der aarde voor zijn camera gehad. Van Miley Cyrus (met wie hij ook de beruchte seksueel getinte clip voor Wrecking Ball maakte) tot Madonna en van Miranda Kerr tot Kate Moss. En allemaal gingen ze uit de kleren voor de fotograaf die graag de grenzen van het naakt opzoekt en zich als 'Uncle Terry' laat aanspreken. Richardson haalt naast zijn expliciete en erotisch getinte werk voor onder meer de beroemde Pirelli-kalender of mannenblad Playboy ook al jaren het nieuws door beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Zo verklaarde model Charlotte Waters dat hij zichzelf betastte tijdens een fotosessie. Volgens model Jamie Peck zou Richardson hebben geëist dat ze zijn penis aanraakte tijdens een shoot. Model Emma Appleton twitterde een screenshot van een bericht van Richardson, waarin hij haar een fotosessie in het modeblad Vogue beloofde in ruil voor seks. Actrice en model Rie Rasmussen beschuldigde de fotograaf, die zichzelf graag ziet als een erfgenaam van Helmut Newton en Andy Warhol, van het seksueel intimideren van jonge meisjes.

Richardson heeft altijd alle beschuldigingen ontkend. Sterker nog: hij liet weten dat fotoshoots soms 'wild' waren geworden of was zelf naakt of in een seksueel getinte pose met modellen op zijn foto's te zien. Afgelopen vrijdag nog reageerde hij in een blog op de Huffington Post, nadat als gevolg van de publicaties over de Weinstein-affaire en de #MeToo-beweging de beschuldigingen aan zijn adres weer werden opgerakeld.

'Harvey Weinstein van de modewereld'

'Ik heb samengewerkt met volwassen vrouwen die zich geheel bewust waren van de aard van het werk. Zoals het hoort bij elk project, heeft iedereen ook een contract getekend. Ik heb nooit het werk gebruikt om iemand te dwingen tot iets dat ze niet wilden doen. Ik heb voor iedereen met wie ik werk voldoende respect en beschouw hen als eigenaar van hun vrije wil', aldus Richardson.

The Sunday Times leek niet overtuigd en zette Richardsons reputatie als de 'Harvey Weinstein van de modewereld' nog eens centraal in een 1.100 woorden tellend artikel. De Britse krant vroeg zich af hoe het kon dat, midden in de rel rond Weinstein en de discussie over grensoverschrijdend gedrag, Richardson nog altijd op handen wordt gedragen door fashionistas.

Daags na de opmerkelijke publicatie kreeg The Daily Telegraph een interne mail gericht aan alle medewerkers van Condé Nast in handen, afkomstig van vicedirecteur James Woolhouse. 'Alle fotoklussen die gepland staan en de foto's van Richardson die nog niet zijn gepubliceerd, moeten onmiddellijk worden geannuleerd en worden vervangen door alternatief beeldmateriaal', schreef Woolhouse in de bewuste mail.

Richardson heeft nog niet gereageerd op de ban door Condé Nast. Drie jaar geleden besloten de modemerken H&M, Aldo en Target al niet langer met hem te willen werken.

Meer over