Intelligentsia in Kosovo nu ook doelwit van acties leger Servië

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het Servische leger beestachtig huishoudt in Kosovo. Zo maakte de NAVO maandag bekend dat na de begrafenis van een door de Serviërs doodgeschoten mensenrechtenadvocaat, nog eens vijf vooraanstaande etnische Albanezen zijn geëxecuteerd....

Tot de slachtoffers behoren ook Baton Haxhiu, hoofdredacteur van Koha Ditore, een Albaneestalige krant in Pristina, en de schrijver Teki Dervishi. De Servische autoriteiten in Pristina zeggen dat ze geen aanwijzingen hebben dat de vijf zijn vermoord.

De uitgever van Koha Ditore, Veton Surroi, is ondergedoken. Ook Ibrahim Rugova, de gematigde leider van de Kosovo-Albanezen, is ondergronds gegaan nadat zijn huis in brand was gestoken.

NAVO-woordvoerder Jamie Shea ontkende maandag dat de bombardementen van de NAVO de oorzaak zijn van het toenemende geweld. Hij zei dat alles erop wijst dat het Servische offensief al op gang was gekomen voor de eerste NAVO-toestellen in actie kwamen. Soortgelijke woorden kwamen van de demissionaire Eurocommissaris voor de mensenrechten, Emma Bonino. Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren dat wat zich nu afspeelt in Kosovo 'een schoolvoorbeeld van etnische zuivering' is.

De 66-jarige Agani werd volgens de NAVO zondag doodgeschoten nadat hij de begrafenis van de mensenrechtenadvocaat Bajram Kelmendi had bijgewoond. De jurist werd in de nacht van de eerste NAVO-aanvallen uit zijn huis gehaald en samen met twee zoons terechtgesteld.

Agani, hoogleraar sociologie, werkte lange tijd als onderhandelaar voor de gematigde Rugova. De partij van Rugova, de Democratische Liga van Kosovo, werd mede door Agani opgericht. Agani, door velen beschouwd als de stem van de rede, was de eerste die vorig jaar november liet doorschemeren dat er een vredesakkoord mogelijk was ook zonder dat de Kosovo-Albanezen hun onafhankelijke staat zouden krijgen.

De standpunten van Agani werden uiteindelijk overgenomen door het rechtlijnige Kosovo Bevrijdingsleger (UCK), zo bleek toen de delegatie van Kosovo-Albanezen het akkoord van Rambouillet ondertekende. In het voorstel dat daar ter tafel lag kregen de Kosovaren slechts een autonome status toegekend.

Vorig jaar ondertekende Agani ook een overeenkomst met de Serviërs, waardoor het mogelijk zou worden dat Albanese studenten en docenten weer toegang zouden krijgen tot alle gebouwen in het onderwijs. Dat zou in september van dit jaar zijn beslag hebben moeten krijgen.

De Duitse minister van Defensie Rudolf Scharping zei dat de Servische eenheden die nu tekeergaan in Kosovo ook actief waren in Bosnië. Volgens hem staan de eenheden onder bevel van de Servische regering. Hij sloot dan ook uit dat de 'bijzonder wrede oorlogsmisdadigers' optreden zonder instemming van Belgrado.

Volgens de Britse minister voor Buitenlandse Zaken Cook is de beruchte privémilitie van Arkan, in 1991 betrokken bij de belegering van Vukovar, actief in Kosovo.

Meer over