Het eeuwige levenSharon Bundel alias Jaysira Ravenberg (1985-2021)

Influencer die streed voor voor vrouwenemancipatie en beter sanitair in Ghana

Ze kwam bij een verkeersongeluk op weg naar de hoofdstad Accra om het leven.

Sharon Bundel alias Jayrisa Ravenberg  Beeld
Sharon Bundel alias Jayrisa Ravenberg

Op 6 maart werd in Rotterdam met ballonnen, een bazuinkoor en een koets met zes schimmels afscheid genomen van make-upartiest, muzikant en ­influencer Sharon Bundel, ook bekend als Jaysira Ravenberg.

Ze wilde een vrolijke Surinaamse uitvaart, maar tijdens de dienst klonken vooral nummers zoals die van de Zeeuwse band Bløf en André Hazes. ‘Ze hield zich vooral bezig met rap, hiphop en r&b, maar ze hield ook van deze echt Nederlandse muziek’, zegt haar nicht en vriendin Valery Rotsburg.

Sharon werd op 19 februari van de ­wereld gerukt door een verschrikkelijk auto-ongeval in de West-Afrikaanse staat Ghana. Op weg naar de hoofdstad Accra botste de personenauto waarin ze zat frontaal op een defecte truck waarvan de chauffeur de macht over het stuur had verloren. Ze was op slag dood, net als haar medereiziger interieurontwerper ­Stephany Leonora (33) uit Amsterdam en een bevriende Ghanese chauffeur (26).

Sharon was naar het land gereisd als ontwikkelingswerker. Nu door corona in Nederland zo weinig te doen was, wilde ze hulp verlenen aan straatarme kinderen. ‘Ze wilde een project van een vriend voor het installeren van sanitair op ­scholen een duwtje in de rug geven. Veel scholen hebben daar niet eens een wc, vertelt Valery. ‘Ze kende het land, want ze was voor dat project acht jaar geleden ook al een keer in Ghana geweest. Uit die tijd wist ze dat ze zich daar nuttig kon ­maken.’

Sharon Bundel werd geboren in Rotterdam en groeide op in het dorpje Hekelingen bij Spijkenisse. Na de middelbare school deed ze een beauty-opleiding, waar ze cum laude voor slaagde. Daarna maakte ze naam als make-upartiest voor Dior bij de Bijenkorf. Ook ging ze muziek maken. Ze combineerde durf en uitstraling met creativiteit. Op Instagram kreeg ze als Jaysira Ravenberg al snel duizenden volgers. Valery: ‘Jaysira was een artiestennaam, maar voor haar familie en vrienden bleef ze gewoon Sharon.’

In Rotterdam stond ze ook bekend als een activist voor women’s empowerment. Zo kocht ze volgens Valery haar spullen bij women owned-zaken. ‘Ook probeerde ze empowerment te belichten door evenementen te creëren voor vrouwen, zoals de Ladies Brunch in 2019. In 2020 had ze een high tea in Hilton gepland, die door corona moest worden afgelast.’

In haar jeugd had ze zelf nogal wat ­lichaamscorrecties bij plastisch chirurgen laten uitvoeren. Dat liep niet in alle gevallen goed af. In 2009 liet ze onder plaatselijke verdoving in Zoetermeer haar billen opvullen met gel. Jaren later merkte ze dat haar huid begon te verkleuren, vertelde ze vorig jaar in het AD. ‘Het was alsof er iets onder mijn huid zat. De doorbloeding werkte niet meer, omdat die werd tegengehouden door de gel.’ Er bleek zelfs een kans te zijn dat de gel via het bloed het hart of de hersenen zou ­bereiken, wat dodelijk zou zijn.

Ze reisde naar Colombia om de gel te ­laten weghalen. ‘Ik dacht dat het hoorde bij mijn ideale zelfbeeld’, zei ze over de bilfillers. ‘Nu ben ik erachter gekomen dat het wel bij je lichaam moet passen en dat je niet je gezondheid ervoor op het spel moet zetten.’ Dat veel meer meisjes zich bij dezelfde beunhaas hadden laten behandelen, was wel duidelijk, volgens Sharon, gezien de wachttijden in Zoetermeer.

Via Instagram waarschuwde ze haar volgers voor onverantwoorde vormen van plastische chirurgie.

Meer over