`Indonesië moet een islamstaat worden`

Abu Bakar Ba`asyir is weer vrij man. In de ogen van de VS en Australië is hij een van de grootste terroristen ter wereld....

Fotografen verdringen zich bovenop een muurtje voor de gevangenis in Jakarta. Beneden verdringen zich mannen in jasjes met `Mujahidin` erop geborduurd. Als Abu Bakar Ba`asyir naar buiten komt, heerst er chaos. Ba`asyir, volgens sommigen de belangrijkste terrorist van Zuidoost-Azië, voor anderen de inspiratie voor de strijd voor een islamitisch Indonesië, is vrij.

Ba`asyirs aanhangers steken hun vuist in de lucht en brullen `Allahu Akbar` (God is groot). De enige die kalm blijft is Ba`asyir zelf, de ustadz, de grote leermeester. Hij kijkt behulpzaam van lens naar lens en houdt zelfs een toespraak: hij is blij dat hij weer vrij is en zweert zijn strijd voor invoering van de islamitische wetgeving te zullen voortzetten.

Bijna vier jaar heeft de nu 68-jarige Ba`asyir gevangen gezeten. Hij is opgepakt in oktober 2002, enkele dagen na de bomaanslag op Bali die aan 202 mensen het leven kostte. Ba`asyir zou betrokken zijn geweest bij die aanslag. Hij zou de geestelijk leider, en zelfs de `emir`, de daadwerkelijke leider zijn van de Jemaah Islamiyah, het netwerk dat banden met Al Qa`ida zou hebben en dat verantwoordelijk zou zijn voor de bloedigste aanslagen uit het recente verleden.

Twee keer heeft hij terecht gestaan, maar beide keren is het openbaar ministerie er niet in geslaagd met harde bewijzen te komen voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen. De eerste keer werd hij veroordeeld voor geknoei met zijn identiteitspapieren, de tweede keer omdat hij tevoren zou hebben geweten dat de daders van de aanslag op Bali `iets` van plan waren.

Hij kende enkelen van de belangrijkste terroristen persoonlijk, sommigen van hen hadden in zijn islamschool Al Mukmin in Ngruki (bij Solo) de koran bestudeerd. Met anderen had hij contact tijdens zijn verblijf in Maleisië, waar hij tien jaar in ballingschap leefde en bevriend was met de oprichter van de Jemaah Islamiyah. De verdenkingen zijn zo sterk dat vooral de VS en Australië bezwaar maken tegen zijn vrijlating. `Die Indonesiërs moeten begrijpen hoe buitengewoon teleurgesteld, ja, bedroefd miljoenen Australiërs zijn over de vrijlating van Ba`asyir`, zei premier Howard van Australië; de meeste doden in Bali waren Australische toeristen.

Ba`asyir heeft elke betrokkenheid bij welke terreuractie dan ook ontkend. Hij is slechts een eenvoudige godsdienstleraar en oprichter van de Majelis Mujahidin Indonesia, die Indonesië wil omvormen tot een islamitische staat. Ba`asyirs koranschool, volgens velen een broedplaats van terroristen, is volgens hem een koranschool als alle andere.

De school doet haar best dat te bevestigen. De krijgszuchtige teksten die niet zo lang geleden nog opriepen tot jihad zijn van de muren verdwenen. Iedereen die je aanspreekt begint te glimlachen als het woord terrorist valt.

Leden van de sapala kamufisa lopen als een ordedienst over het terrein en commanderen de honderden scholieren in het gelid. De ordedienst is geen ordedienst, glimlachen zij. Wat het wel is, laat iedereen in het midden. `Zij doen aan bergbeklimmen en dat soort dingen`, zegt student Zamir vaagjes, `net als padvinders.`

Zij moeten de ustadz beschermen, zegt Farid, een aankomend docent. Ba`asyir is bang te worden ontvoerd, door de Amerikanen bijvoorbeeld of de Australiërs. `Hij wilde eerst met het vliegtuig komen, maar zo`n vliegtuig is makkelijk te kapen. Daarom is hij per auto gegaan.` Daarom is hij ook `s ochtends een uur eerder vertrokken dan de bedoeling was.

Dertien uur doet Ba`asyirs auto over de rit van Jakarta naar Solo. Aan het eind moet hij nog even langs het ziekenhuis. Hij heeft maagklachten en last van zijn stuitje. Pas na tienen rijdt zijn auto het terrein van de pesantren op. Zestienhonderd leerlingen veren overeind en brullen `Allahu Akbar`.

Hun leider neemt broos en vermoeid plaats achter de microfoon. `Islam is de enige ware godsdienst`, zegt hij. De islam zal alle andere godsdiensten overwinnen. `En tegen de kafirs, de ongelovigen die tegen de islam strijden, zeg ik: zij zullen worden gedood en verdreven.`

Hij roept de juichende studenten op mee te werken aan zijn doel: `Wij moeten strijden om dit land honderd procent islamitisch te maken. Om dat te bereiken hebben we een fa-na-tie-ke islam nodig!`

Tot slot heeft hij nog een goed woord voor de bommenleggers van Bali. `Hun fout was, dat zij de verkeerde plaats kozen voor de bom. Een onschuldige plaats. Maar zij pleegden hun daad voor de islam, en daarom zijn zij desondanks echte jihad-strijders!`

Meer over