Indiase kaas in tomatensaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: muttar paneer (Indiase kaas in tomatensaus). Hoofdgerecht voor 2 à 3 personen.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Dan Toombs, een blozende Californiër aan wie niets Indiaas is, verraste op een dag zijn gezin met de mededeling dat ze een jaar lang alleen Indiaas gingen eten en dat hij daarover een blog ging schrijven. Dat blog groeide uit tot het boek The Curry Guy, dat onlangs in het Nederlands is verschenen bij uitgeverij Good Cook.

Al lezend begrijp je wel waarom Toombs een jaar bezig was. Voor één gerecht ben je minstens een dag zoet met het voorbereiden van de benodigde masala's en pasta's.

Dat maakt zijn boek niet geschikt voor een lastminute-beslissing, maar het geeft wel inzicht in de logistiek van de Indiase keuken. En als je inderdaad de boel hebt klaarstaan, werkt het wel heel handig. Hier een versimpelde versie van zijn Indiase kaas in tomatensaus.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Bereiding

Doe knoflook en gember in de blender en maal met een beetje water tot een pasta. Wat er teveel is aan pasta kunt u invriezen als ijsblokjes voor later gebruik. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin kort de kardemomzaadjes, de kruidnagels en het laurierblaadje. Voeg de ui toe en bak deze op niet al te hoog vuur zacht en glazig, maar niet bruin. Roer 1 eetl. knoflook-gemberpasta erdoor en bak even mee.

Voeg dan de gehalveerde tomaten, 125 ml water en de tahin toe. Breng aan de kook en laat een minuut of 15 zachtjes koken tot ui en tomaten een dikke saus vormen.

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten

- 100 g knoflook, gepeld, in stukjes
- 100 g gember, geschild, in stukjes
- 3 eetl. olie
- zaadjes van 4 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblaadje
- 1 ui, gesnipperd
- 750 g tomaten, gehalveerd
- 2 eetl. tahin
- 400 g paneer
- chilipoeder, naar smaak
- 150 g diepvriesdoperwten
- kwart theel. garam masala
- 5 eetl. room
- sap van halve citroen

Snijd ondertussen de paneer in plakken van ca. 1 cm en bak ze aan weerszijden in olie, dep ze met keukenpapier en snijd ze in blokjes. Haal het laurierblaadje uit de pan en pureer met de staafmixer de tomaten tot een gladde saus. Roer er dan de chilipeper door en breng de saus weer aan de kook. Voeg de doperwtjes toe, laat ze even meekoken. Doe er de paneerblokjes bij en laat die ook kort meekoken.

Roer garam masala, room en citroensap door de saus en breng op smaak met zout. Toombs monteert er nog zo'n 50 gram koude boter in blokjes door, maar dat is niet aan mij besteed. Serveer met rijst of naan en een groentegerecht.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over