In 'ambachtelijk' brood van bakkerij zit vaak meer zout dan is toegestaan

'Ambachtelijk' brood van de bakkerij is vaak minder gezond dan de naam doet voorkomen: ongeveer de helft bevat meer zout dan wettelijk is toegestaan. Zo zit in brood van bakkerij Vlaamsch Broodhuys en Meesterbakker Roodenrijs maar liefst 2,3 procent zout, terwijl de Warenwet een zoutgehalte van maximaal 1,8 procent voorschrijft.

Pim Pauwels
Van de 30 onderzochte broden zijn er 13 zouter dan is toegestaan. Beeld anp
Van de 30 onderzochte broden zijn er 13 zouter dan is toegestaan.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De organisatie testte drie desem- en speltbroden van tien bakkerijketens op het zoutgehalte. Van de 30 onderzochte broden zijn er 13 zouter dan is toegestaan. 5 broden zaten op de wettelijke norm.

Bij de bakkerijen Vlaamsch Broodhuys en Vanmenno waren alle geteste broden te zout. Ze worden op de voet gevolgd door Meesterbakker Roodenrijs, waarvan twee van de drie broden te veel zout bevatten. Alleen bij Bakker Bart zaten alle broden onder de voorgeschreven 1,8 procent.

De bakkerijen hebben de Consumentenbond inmiddels beloofd hun receptuur aan te passen. Alleen Bakkerij 't Stoepje en Bakker van Maanen, met beide één brood boven de normering, hebben nog geen toezeggingen aan de organisatie gedaan.

'Brood met te veel zout maken we niet expres' (+)

Het ambachtelijke brood van veel bakkerijketens is vaak zouter dan mag, ondervond de Consumentenbond. Hoe denken de bakkers er zelf over en waarom is zout zo slecht?

In 2008 mocht brood van de wet nog 2,5 procent zout bevatten, maar de wettelijke norm is de afgelopen jaren op aandringen van bakkers zelf verlaagd. De resultaten van het onderzoek zijn daarom opvallend. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat supermarkten met hun zogenoemde industriële brood zich wel goed aan de wet houden.

Lees ook:

Teun van de Keuken: noem brood Pain Boulogne en je hebt puur goud.

Meer over