ColumnAaf Brandt Corstius

Ik vond het interessant (nee, het maakte me razend) dat mensen die het vaccin weigerden woedend werden op de mensen die het wél wilden

null Beeld

Ik was oud genoeg bevonden om een afspraak te mogen maken voor mijn prikjes, en nadat ik door alle GGD-hoepels was gesprongen – lezen dat 1975 aan de beurt was, online alleen data voor de tweede prik vinden die middenin mijn vakantie vielen, bellen, maar dat mocht niet ‘Want u bent aan de beurt, maar u moet op uw brief wachten voor u mag bellen’, een dag later weer bellen, verbinding verbroken, opnieuw bellen, er waren inmiddels geen plekken meer in en om Amsterdam, zelf vertwijfeld ‘En Beverwijk???’ door de telefoon roepen en tóch een afspraak krijgen – vroeg ik me af waarom het zo ingewikkeld is om een vaccin te regelen.

De vaccinatiebereidheid bij mensen van mijn leeftijdsgroep is volgens het RIVM 86 procent, dat is best hoog, maar ik kan me voorstellen dat types van de school ‘Ach, ik heb er niet zoveel zin in’ minder bereid zijn om hartstochtelijk ‘Beverwijk???’ door een telefoon te roepen. En het dus laten zitten. Daar komt bij dat mensen van mijn leeftijd vaak kinderen hebben, en dat alle tweede prikken die ze voorgeschoteld krijgen, middenin de schoolvakantie vallen.

Hoe dan ook, genoeg gezeurd. Het is geregeld, dat is fijn. Want dan kan het leven weer beginnen.

Op social media ben ik maandenlang bedreigd en uitgescholden omdat ik in een talkshow tegen Guido Weijers had gezegd dat zijn stelling ‘Ik hoef me niet te laten vaccineren als jij dat doet’, niet klopte. En van een verregaand egocentrisme was. Je doet het niet alleen voor jezelf, probeerde ik hem uit te leggen. Maar het concept ‘iets niet alleen voor jezelf doen’ was hem volstrekt vreemd.

Thierry Baudet deelde het fragment met zijn volgers, en Weijers met de zijne. Zij vonden het punt ‘Ik hoef me niet te laten vaccineren als jij dat doet’ allemaal enorm goed.

De volgers van Baudet en Weijers bleken trouwens niet de aardigste mensen op aarde. De talloze missives die ze mij stuurden, waren samen te vatten als: ‘Jij bent voor het vaccin. Je bent niet menselijk. Je moet –’ hier een onmenselijke verwensing invullen.

Ik vond het interessant (nee, het maakte me razend) dat mensen die het vaccin weigerden, vervolgens woedend werden op de mensen die het wél wilden nemen. Dus: woedend op de mensen die zouden zorgen dat iedereen weer gewoon naar zijn werk kon, kinderen naar school en, om een hobby van Thierry Baudet te noemen, operaliefhebbers naar de opera.

Bedank me later maar, dacht ik elke keer als ik een haatbrief van een Baudet- of Weijersfan kreeg die zich niet liet vaccineren en mij intens haatte omdat ik het wel zou doen.

Ik heb overigens sterk het gevoel dat ze me niet zullen bedanken.