Wilfred Genee

InterviewWilfred Genee

‘Ik vind het belangrijker om een goed programma te maken, dan om geliefd te zijn’

Wilfred GeneeBeeld Frank Ruiter

Op de valreep voor zijn overstap naar Veronica presenteert Wilfred Genee (50) nog VI Oranje Blijft Thuis op RTL4. Vijf weken lang met Johan Derksen en René van der Gijp in een studio: hoe blijf je dan zen?

VI Oranje Blijft Thuis of Studio Rusland?

VI Oranje Blijft Thuis, de dagelijkse talkshow waar we maandag op RTL4 mee zijn begonnen. Het lijkt me geweldig om, zoals de NOS, van het WK verslag te doen met de wedstrijdbeelden. Wij mogen die niet uitzenden. Maar ik maak graag, zeker nu het Nederlands elftal niet meedoet, tv met een knipoog. Dat kan geweldig met Johan Derksen en René van der Gijp.

‘Zij zijn er drie keer per week. Op andere dagen praat ik met gasten als Beau van Erven Dorens en Raoul Heertje over andere zaken dan voetbal. Bij ons reguliere programma Voetbal Inside doen we dat ook. Veel mensen die ik spreek, kijken niet om de voetbalanalyses, maar vanwege alle zijpaden.

‘Bij VI Oranje Blijft Thuis liggen genoeg valkuilen in het verschiet. Behalve de afwezigheid van Oranje is dat de gebrekkige voorbereiding: vorige week dinsdag hebben we pas de eerste inhoudelijke brainstorm gehad. Een andere valkuil is de locatie: onze gebruikelijke studio in Hilversum. Als je vijf weken dagelijks aan de bak moet, is het fijn als dat op een andere plek is, zoals de drie keer in Scheveningen, waar we een zomerse rubriek op het strand konden opnemen. En dan ons contract: in augustus beginnen we alledrie bij Veronica. Bovendien is het verschil in programma’s met en zonder Johan en René levensgroot. Leg dat de kijker maar eens uit.

'We zijn nu drie dagen bezig en ik zoek de balans nog enigszins bij de uitzendingen zonder die twee, in tempo, humor en inhoud.

‘We hebben daarom aangegeven dat we dit programma niet logisch vinden, maar RTL wilde het per se. En aangezien RTL altijd een goede werkgever is geweest, houden we ons netjes aan ons contract. Het is echter verbazingwekkend dat RTL dit aandurft: Johan, René en ik worden al nauwelijks geremd door enige voorzichtigheid, en daar zal nu helemaal geen sprake van zijn.

Lachend: ‘Misschien hoopt RTL dat wij ruzie krijgen en onze samenwerking opblazen, zodat Veronica helemaal niks meer aan ons heeft.’

Wilfred Genee Beeld Frank Ruiter
Wilfred GeneeBeeld Frank Ruiter

Zilveren Televizier-Ster of Gouden Televizier-Ring?

‘Politiek correct: de Gouden Televizier-Ring, die we met Voetbal International (de voorloper van Voetbal Inside, red.) in 2011 voor het beste televisieprogramma wonnen. Ik denk dat de Ster, die ik in 2017 voor beste presentator won, eigenlijk een prijs voor ons programma was. De kracht ligt in ons collectief.

‘Ik zit al best lang in het vak, maar persoonlijkheden als Johan en René ben ik zelden tegenkomen. De snelheid en het gemak waarmee ze mijn voorzetjes binnenkoppen, is formidabel.

‘Ik neem soms een onsympathieke rol aan om mijn gasten en het programma beter uit de verf te laten komen. Onze gast Jan Boskamp heeft zich ooit voorgenomen zich niet meer door mij te laten opnaaien. Nu moet ik nog meer gas geven om hem op de kast te krijgen. Ik vind het belangrijker om een goed programma te maken, dan om geliefd te zijn.’

‘Of ik verbaasd ben over ons succes? Nou, deze prijzen had ik nooit verwacht, toen we in 2008 door RTL ontslagen werden en we zonder salaris doorgingen met VI. Ik besefte destijds wel dat onze formule uniek was, omdat wij geen blad voor de mond nemen.

‘Uit angst om afgezeken te worden, durven veel gasten niet bij ons aan te schuiven als Johan en René aan tafel zitten. We zijn een beetje het zwarte schaap van de televisiefamilie. Iedereen schaamt zich voor ons.

‘Het is grappig dat allerlei televisiemakers zeggen niet te kijken, maar vervolgens over allerlei specifieke situaties beginnen. Veel mensen durven niet toe te geven dat het een guilty pleasure van ze is.’

Vullen of voeden?

‘Dat moet 80/20 zijn. 80 procent voeden, 20 procent vullen.

Vullen of voeden is een boek en een project van mijn vrouw en mij, waarmee we willen bereiken dat mensen - en vooral kinderen - bewuster over hun eten gaan nadenken. Honderden sportkantines doen inmiddels mee en bieden gezond voedsel aan.

‘Toen we kinderen kregen, ging mijn vrouw zich in gezond eten verdiepen, en zag ze het enorme belang ervan. Ik ben het vervolgens gaan praktiseren, en merkte dat ik veel fitter en vitaler werd.

‘Met mijn bekendheid hoop ik er aandacht voor te genereren. Met presenteren verplaats ik louter lucht. Dan is het leuk om iets te doen van enige betekenis.’

Sylvana Simons of Bo van Spilbeek?

‘Over beiden zijn relletjes ontstaan door VI. Nadat de Belgische presentator Boudewijn van Spilbeek besloot verder te gaan als vrouw en Bo, grapte René, met blonde pruik op, door te gaan als Renate. Johan zei over Sylvana dat ze zo trots was als een aapje.

‘Ik kies voor Bo van Spilbeek, omdat ik veel bewondering heb voor iemand die zo openlijk deze keuze maakt. Maar als je dat als mediapersoonlijkheid doet, moet je weten dat je niet allemaal dezelfde reacties krijgt.

‘Toen de hele wereld na René’s grap over ons heen viel, wilde ik weten wat Bo ervan vond. Maar ze wilde het gesprek niet aan, daar was ik een beetje teleurgesteld over.

‘De opmerking van Johan over Sylvana was niet gelukkig, dat heb ik ook tegen hem gezegd. Tijdens het programma probeerde ik hem uit de wind te houden door te zeggen dat de uitdrukking niet klopte, maar dat maakte het alleen maar erger. (‘Ze lijkt helemaal niet op een pauw’, reageerde Derksen. Later zei hij op ongelukkige wijze twee spreekwoorden door elkaar te hebben gehaald, red.).

‘Ik denk dat Sylvana’s boodschap over de strijd tegen racisme klopt, maar ik begrijp niet dat iemand uit de media deze boodschap zo slecht kan overbrengen. Als ze minder boos en verongelijkt zou zijn, zouden meer mensen luisteren.’

Cv Wilfred Genee

1967 Geboren in Leeuwarden

1986-1992 Studie rechten aan Rijksuniversiteit Groningen

1997-1998 SBS Sport op SBS 6

2001-2005 Voetbal Inside op RTL5

2005-2007 De Wedstrijden op Talpa

2007-2018 Voetbal International en Voetbal Inside op RTL7

2009-heden BNR Newsradio en BNR Friday Move

2010-2014 VI Oranje op RTL 4 en RTL 7

2011 Gouden Televizier-Ring met Voetbal International

2012-2017 Tour du Jour op RTL 7

2016 Wat gaat er nu door je heen op RTL 7

2017 Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator

2018 VI Oranje Blijft Thuis op RTL 4

Aug 2018 Veronica Inside op Veronica.

Wilfred Genee woont met zijn vrouw en twee kinderen in Soest.

Erland Galjaard of John de Mol?

‘John de Mol. Hij is altijd zijn afspraken nagekomen, ook bij onze recente onderhandelingen met zijn bedrijf Talpa. De afgelopen tien jaar heb ik niet veel met Erland Galjaard gehad, toen hij directeur van RTL was. Hij ook niet met mij trouwens.

‘Erland en ik hebben wel alles uitgesproken na de enorme ruzie die we vorig jaar hadden. Na een mail waarin RTL7-programmadirecteur Marco Louwerens vernietigend uithaalde naar Johan en mij, zijn Erland en Marco naar de studio gekomen om het met Johan uit te praten. Ze vertikten het met mij te praten, terwijl ik in die mail harder werd aangepakt. Ook feliciteerden ze me niet met mijn Zilveren Televizier-Ster-nominatie.

‘Toen was ik er klaar mee. ‘Als dit de manier is waarop de leiding van een zender omgaat met een presentator die genomineerd is voor zo’n prijs, begrijp je het niet’, zei ik op de radio. Erland belde me vervolgens en dat escaleerde ongelofelijk. ‘Wie denk jij godverdomme dat je bent’, schreeuwde hij. ‘Wie ik ben?’, schreeuwde ik terug. ‘Wie denk je godverdomme dat je zelf bent, ongelooflijke mafketel!’ Hoogstaand niveau. Na een kwartier kwamen we erachter dat dit nergens over ging, en zijn we normaal gaan praten.

‘Heel veel kou is nu uit de lucht tussen ons. Hij stuurde nog een sms waarin hij zei uit te kijken naar VI Oranje Blijft Thuis. 'Nu wij nog, haha', stuurde ik terug.

‘De onderhandelingen met John over onze overstap naar Talpa waren binnen twintig minuten gepiept. De eerste vier maanden gaan we de sporttak opzetten, met Veronica Inside, de Champions League en het Nederlands Elftal.'

‘Ik zou verder heel graag een Voetbal Inside-achtig programma maken over het nieuws, wat ik nu ook met BNR Friday Move op de radio doe. Maar ik zou het mijn vrouw en kinderen niet willen aandoen dat vijf dagen in de week te doen. En ik wil heel graag interviewprogramma’s maken.

‘René en Johan zullen altijd zeggen dat ik niet zonder ze kan functioneren, omdat ze hopen dat ik bij ze blijf - wat ik ook zal doen. Vorige week zei Johan nog bij Jinek dat mensen alleen naar VI Oranje Blijft Thuis hoeven te kijken als hij en René er zijn. Johan is Dr. Jeckyll en Mr. Hyde: hij noemt mij de beste presentator van Nederland, de Friday Move het beste radioprogramma, maar hij wil ook dat ik mijn plaats ken. Het is deels ironie, maar er zit ook een serieus ondertoontje in. ‘Ga nou niet zweven, Genee.’’

Boeddhist of materialist?

‘Die is lastig. Ik was meer materialist, maar nu - en da’s makkelijk praten omdat ik in materieel opzicht ben opgeschoten de laatste jaren - ben ik meer boeddhist.

‘Rust in de ziel, en het besef waar het echt om draait is steeds belangrijker voor me. Ik leef veel huiselijker en ben 's avonds minder weg sinds we acht jaar geleden een kind hebben gekregen.

‘Bij de School voor Journalistiek vragen studenten regelmatig hoe ze succesvol en bekend kunnen worden. Dat moet je niet willen, zeg ik dan. Je moet iets doen wat je leuk vindt, en daar goed in worden. Je hart volgen is volgens mij de kern van het leven, en dan kom je uit bij de boeddhisten.

‘Ik lees er veel boeken over. Niet alleen over boeddhisme, maar ook over jezelf ontwikkelen. Hoe sta je in het leven?

‘Ik moet nu lekker mijn mond houden. Schrijf maar op dat ik veel voetbalboeken lees, anders zwaaien Johan en René vijf weken lang met de krant en roepen ze dat ik boeddhist ben. Alleen daarom had ik al materialist moeten zeggen.’

VI Oranje Blijft Thuis is tijdens het WK voetbal te zien op RTL 4.

Meer over