Wat zou u doen?Kinderwens

‘Ik durf niet te denken aan mijn eigen kinderwens’

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Machteld van Gelder
null Beeld
Beeld

Ik heb een relatie met een man van 44. Hij heeft tienerkinderen met wie ik goed overweg kan. Zij accepteren mij ook. Ik durf niet te denken aan mijn eigen kinderwens: mijn vriend vindt het wel goed zo en het kan problemen opleveren met zijn kinderen. Tegelijkertijd ben ik bang dat ik mezelf wegcijfer en er later spijt van krijg. Ik wil mijn relatie niet kwijt en ik wil mijn vriend niet onder druk zetten. Voorlopig heb ik besloten dat ik ook geen kinderen wil, maar is dat wel waar?

Vrouw (28), naam bij de redactie bekend

Praat erover

In het simpele feit dat je jezelf die vraag nu stelt, ligt het antwoord al verscholen. Misschien klopt het dat je voorlopig geen kinderen wilt, maar het komt als een boemerang bij je terug. Ik zou je adviseren je twijfels te delen en erover te praten. Dan kunnen jullie het samen oplossen.

Betty Wildeboer (56), Groningen

Raak jezelf niet kwijt

U wilt uw vriend niet onder druk zetten en geen problemen met zijn kinderen krijgen. Daarom durft u niet te denken aan uw eigen kinderwens, laat staan dat u ervoor zou gaan. Ja, u cijfert zichzelf hiermee weg. Ik zou op dit moment niet besluiten om, net als uw vriend, geen kinderen te willen. Integendeel. Omgaan met weerstand van de omgeving is niet het ergste, erger is om jezelf van binnen kwijt te raken.

Martin Schuurman (69), Nieuwegein

Egoïstisch

Toen ik mijn huidige man leerde kennen, had hij geen kinderen. Ik was gescheiden en had drie kinderen. En ik was bijna 40. Hij heeft mijn kinderen geaccepteerd en is als een vader voor hen. Toen zijn kinderwens naar voren kwam, was mijn eerste reactie: nee hoor ik heb er al drie, het is goed zo. Toen bedacht ik, wie ben ik om hem kinderen te onthouden? Ik vond het egoïstisch van mezelf. Ik heb er over nagedacht en we hebben een prachtige dochter gekregen. Die heel blij is met haar zus en twee broers. Dus jouw vriend mag ook wel eens over jouw kinderwens nadenken. Ik vind het egoïstisch van hem om aan jouw wens voorbij te gaan.

Henriette Swart (62), Ridderkerk

Is hij je toekomst?

Met 28 jaar heb je nog wel even de tijd om over deze vraag na te denken: hoe zit het met mijn kinderwens? Jouw vriend heeft al kinderen en weet hoe het is om ouder te zijn. Door een gesprek met je vriend over jullie toekomst en jouw kinderwens, voorkom je teleurstelling. De band tussen ouder en kind is de allersterkste verbinding die Moeder Natuur te bieden heeft. Is dit wel de man waar jij je leven mee wilt delen?

Eva ten Brink (40), Doorn

Eigen wens belangrijker

Beëindig de relatie, kies voor uzelf, uw kinderwens is belangrijker. Zeker gezien het verschil in levensfasen van jullie beiden. Immers, uw partner heeft ook een kinderwens gehad en is nu niet bereid aan u tegemoet te komen? Het ontbreekt aan wederkerigheid, dat zegt genoeg.

Harald Kedde (44), Amsterdam

Trek conclusies

Hoe leuk is je vriend en zie je uit naar zijn gezelschap later, als hij veel eerder oud wordt dan jij? Hoe zeker weet hij dat hij geen kinderen meer wil? Hoe graag wil je zelf? Wees eerlijk. Ik proef je angst om conclusies te trekken. Voor ons (ik toen 29, partner 47, kinderen 9 en 7) was het makkelijk: ik wilde geen kinderen. Mijn kanttekening: denk ook aan het waarom van je kinderwens, je hoeft niets te bewijzen.

Janneke Ravenek (30), Amsterdam

Over twee weken: Waarom zijn we niet uitgenodigd voor de bruiloft?

Sinds de middelbare school maak ik deel uit van een vriendinnengroep, zo’n tien jaar inmiddels. Vakanties, verjaardagen en Sinterklaas, we vieren alles nog altijd met elkaar. Eén vriendin gaat in het voorjaar trouwen. Wij waren verheugd en feliciteerden haar tijdens een weekend weg met bubbels en cadeaus. Vorige week viel de uitnodiging in de bus. We zijn alleen welkom ’s avonds tijdens het feest, een behoorlijke teleurstelling. Kunnen we vragen waarom we niet bij de ceremonie aanwezig mogen zijn of moeten we er niks over zeggen omdat het haar beslissing is?

Vrouw (26), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 19 november 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over