DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Ik ben geen kat, herhaalt de advocaat wanhopig

x Beeld x
xBeeld x

Nederlandse parlementariërs converseerden op 21 april via Zoom met Aleksej Navalny’s stafchef Leonid Volkov, die verzweeg dat hij Leonid Volkov niet was maar een deepfakeversie die vermoedelijk wordt aangestuurd door mannen van Poetin.

In een door Zoom gefaciliteerde virtuele rechtszaak in Texas gebeurde in februari precies het tegenovergestelde. De verdachte werd verdedigd door een lichtgrijze kat die volhield dat hij géén kat was. Waarom die kat dan toch in het Zoomvakje van de advocaat zat, werd pas later opgehelderd. Die advocaat had voor de rechtszaak de laptop geleend van zijn secretaresse. Haar dochtertje had thuis met het kattenfilter op Zoom gespeeld. Het mooie van die filters is dat ze van alles met mensen doen, maar dat die toch iets van zichzelf behouden. Later werd die advocaat, nu ja, als mens over het incident geïnterviewd. Ik dacht: verrek, da’s die kat!

Die advocaat had nog geluk dat de rechter iets van Zoomfilters wist, want zelf lukte het hem niet live in de rechtszaal weer mens te worden. ‘I’m telling you I’m not a cat!’, verklaarde hij met die typische wanhoop van digibeten in zijn stem. Ik leefde met hem mee, want als ik online een kat word, tover ik mezelf ook niet terug. Het filmpje en het zinnetje ‘I’m not a cat’ gingen viraal. Er zijn nu T-shirts te koop van die lichtgrijze juridische kat met teksten als ‘I’m here live, I’m not a cat’. Als er een T-shirt komt met de tekst ‘Ik ben geen kat, ik ben een digibeet’ koop ik er meteen een.

Deepfake staat pas in de kinderschoenen. De wereld herbergt veel meer digibeten dan kwaadaardige mensen. Dat betekent dat in de toekomst lang niet elk Russisch oppositielid op Zoom een echt oppositielid is, maar ook dat lang niet elke hagedis met wie we online vergaderen een echte hagedis is.

Meer over