IJs met vodka en koffie

Jie Chin


Ingrediënten

8 bollen vanille-ijs
8 eetlepels ijskoude wodka
4 theelepels versgemalen koffiebonen ('liefst arabica-koffie')
slagroom


Het gebeurt vermoedelijk maar zelden dat in een kookboek een rekeningetje wordt vereffend, maar de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, Steve Stevaert, liet zich de mogelijkheid tot een kleine wraakoefening niet ontgaan.

Zijn Koken met Steve (de socialistische voorman uit Belgisch Limburg doorliep de hotelschool in Hasselt; hij was onder meer een tijdje uitbater van een kroeg alvorens fulltime de politiek in te gaan) heeft niet de gebruikelijke opzet. In de marge van de rechterpagina's ontrolt zich naast de recepten een doorlopend verhaal, een soort memoires annex kritische beschouwingen over eten en voedsel annex politiek commentaar. (Het boek wordt uitgegeven door Book & Media Publishing in samenwerking met Houtekiet; 'voor de redactie en research tekenen Dirk De Prins en Jan de Zutter'; prijs ??? 17,50.)

Zo blikt Stevaert terug op de megabarbecue die hij vorig jaar zomer hielp organiseren in Antwerpen 'om de aanvang van de wegwerkzaamheden aan de leien te vieren'. De organisatoren hadden tienduizend porties ingekocht, maar een menigte van vijftigduizend belangstellenden met gezonde trek kwam op het kosteloze evenement af. De gemeente had financiële steun verleend, maar, schrijft Stevaert, sommige van mijn politieke tegenstrevers worden daar boos om, want 'gratis bestaat niet', zeggen ze.

Stevaert: 'Nochtans ben ik in goed gezelschap, want mijn sympathieke liberale collega Louis Michel schonk in 2001, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was en België het voorzitterschap van de Europese commissie had, gratis voor 335 euro kortingsbonnen aan Europese journalisten. Die konden daarmee terecht in restaurants in België en Frankrijk. Michel wilde dat de verslaggevers van het Europese parlement hun werk in aangename omstandigheden konden verrichten.

'Toch wil ik wijzen op een politiek verschil: op de gratis barbecue die ik organiseerde, was iedereen uitgenodigd.' Voor de goede orde: het ging om 335 euro per persoon.

De foto's in Koken met Steve zijn een chapiter apart. Niet zozeer die van Stevaert zelf, hoewel nadrukkelijk aanwezig. Veel gerechten glanzen oogverblindend. 'Bespoten' krijgt hier een heel andere dimensie - die van haarlak. Een close-up van gevulde lamsbout kan zo de etalage in van de seksshop. Ook presenteert Stevaert een 'vlugge vol-au-vent'. Zelden zagen we een foto van eten dichter in de buurt komen van een krachtig cum shot.


Bereidingswijze

Klop de slagroom - niet te stijf, houd hem vloeibaar. Schep in elk van de vier coupes twee bollen vanille-ijs, overgiet ze met twee eetlepels ijskoude wodka, bestrooi ze met de gemalen koffiebonen. Stevaert: 'Serveer de opgeklopte room apart bij de coupes, dan kan iedereen er zoveel van nemen als hij of zij zelf wil.'


Meer over