ColumnSylvia Witteman

‘I Amsterdam’ weg? Die bus vol Chinezen maakt direct met piepende banden een rechtsomkeert richting Shanghai

null Beeld
Beeld

Ik ben niet gehecht aan die reuzenletters I amsterdam, maar nu ze dreigen te verdwijnen fietste ik tóch naar het Museumplein om ze nog eens te bekijken. Het was er warm en druk. Té warm en té druk. Het idee is, geloof ik, dat we met het verbannen van die slogan ‘I amsterdam’ meteen ook van die overdaad aan toeristen verlost zijn.

Ik zag het wel voor me, zo’n tourbus vol Chinezen, gezellig op de A2 onderweg naar Amsterdam, en dat ze dan bij het vernemen van het slechte nieuws geschokt door elkaar heen gaan schreeuwen (‘Wingg...wonggg!...hóren jullie dat? God allemachtig! Nou, laat maar zitten dan, dat hele Amsterdam!’) en dat die bus dan met piepende banden rechtsomkeert maakt naar Shanghai. (Het stadsmotto van Shanghai is overigens ‘精彩每一天!’ Ja, dát trekt volle zalen.)

Goed, dan zijn al die toeristen afgedropen, maar dan is het hier nog steeds warm. Ja, dat was een geinig idee van Arjen Lubach, om wat met die letters I amsterdam te stoeien; je haalt die gewraakte, kil-individualistische ‘I’ weg, zet één van de m’s op zijn kop, schuift wat, en dan staat er warme stad.

Arjen lachte er zijn beruchte ‘Let maar niet op mij, ik ben per óngeluk zo grappig’-lachje bij, maar ik vond het wrang. Het enige warme aan Amsterdam is tegenwoordig de temperatuur; die warmte heeft zorgwekkende oorzaken (dat ik nog stééds geen dubbel glas in de balkondeuren heb laten zetten) en minstens even zorgwekkende gevolgen (we gaan allemaal dood). In die (w)arme stad.

Sorry voor de woordspeling, maar dat móét nu eenmaal, bij stadsslogans. ‘Hier kunt Utrecht’ is heel erg, ‘Harlingen heeft wad’ is verschrikkelijk, en bij ‘Den Helder Kust De Zee’ hoor ik de oeuvres complètes van Bløf door mijn hoofd drenzen.

Hoewel, het motto van Alkmaar is nóg tragischer. ‘AlKmAar prAchtStad’. Snapt u ’m? Als je die hoofdletters achter elkaar leest staat er ‘KAAS’! Ja, dat is een vondst, vergeleken bij ‘Eenmaal, andermaal, Stadskanaal’, ‘Hoogeveen met een hoofdletter H’ en ‘Ik heb een band met Schouwen-Duiveland’. Maar het allermooiste motto is wel van de gemeente Boekel. Komt-ie: ‘Boekel. Bij alles wat we doen vragen we ons af; ‘Wat heeft de burger eraan?’

Bij álles, hè. Ook op de wc.

Tussen het gekrioel bij de reuzenletters op het Museumplein, intussen, lazerde er een klein meisje van de tweede a. Haar knie bloedde, en ze huilde smartelijk in het Russisch. Als de gemeente besluit die letters toch niet weg te halen, bedacht ik, moesten ze er eigenlijk rubber tegels onder leggen.

Of nee, dat is meer iets voor in Boekel.

Meer over