Hoogste onderscheiding voor Karel Appel en Jeroen Krabbé

Monegask Karel Appel en Amsterdammer Jeroen Krabbé mogen zich sinds donderdag Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen....

Van onze verslaggever

Over het hele lintjesjaar gerekend kende de koningin 3050 onderscheidingen toe, waarbij opvalt dat kunsten en media rijkelijk zijn vertegenwoordigd. Louis van Dijk, Wieteke van Dort, Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh vielen in de prijzen, net als presentator Joop van Zijl, stukjesschrijver Tomas Lepeltak (beter bekend als Stan Huygens), royaltykenner Fred Lammers en kinderboekenschrijvers Paul Biegel en Dolf Verroen.

Hagenaar Raymond van Barneveld (Barney voor dartslievend Nederland) werd ook onderscheiden, evenals topkok John Fagel.

Aan de onderscheidingen in de sportwereld is te zien dat Nederland een schaatslievende natie is. De grondlegger van schaatsenfabriek Viking, J. Havekotte, mag zich sinds gisteren Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen en directeur J. Gierveld van schaatsenfabriek Interraps zelfs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hoofdbestuurslid Charisius van de schaatsbond werd Ridder van Oranje Nassau, terwijl menig plaatselijke schaatsclub ineens leden van de Orde van Oranje Nassau telt.

Dan zijn er ook dit jaar weer tal van Nederlanders en buitenlanders bedacht omdat zij zich verdienstelijk maken voor de samenleving. Bijvoorbeeld mevrouw M. Laclé, leidster van de zanggroepen Pierewietje en Flash te Noord op Aruba, mevrouw E. de Loos, geboren Dietz, te Everberg in België, mede-oprichtster van het Nederlands Klassiek Verbond te Brussel, en mevrouw A. Wheatley, geboren Bakker, te Kuala Lumpur. Zij is voorzitter van de Society for Prevention of Cruelty to Animals in Maleisië. In Nieuw-Zeeland werd T. Boekel uit Irwell onderscheiden voor zijn verdiensten als radiopresentator voor Nederlandse immigranten.

Tot de overige 'gewone mensen' die door de koningin met een lintje werden verblijd, horen typisch Nederlandse ambachtslieden als klompenmaker Roesink te Borne, ambulant melkhandelaar Dokter in Loosdrecht, heilsoldaat Bok in Den Helder en schoenhersteller Heine in Amstelveen.

Bij de min of meer bekende Nederlanders vallen namen op als die van burgemeester Bandell van Alkmaar, juriste Terwee-Van Hilten in Overveen, bondscoach Horn van de senioren-springruiters, algemeen directeur Scheepbouwer van PTT Post in Noordwijk, voormalig topman Blom van Rijkswaterstaat en het voormalig hoofd Bureau Vooronderzoek Ongevallen en Incidenten bij de Rijksluchtvaartdienst, Erhart.

Meer over