Hof dwingt Madrid tot vrijgave van papieren over 'Vuile Oorlog'

De Spaanse regering gaat een aantal geheime documenten vrijgeven over de zogeheten Vuile Oorlog van Madrid tegen Baskische terroristen. De papieren van de Spaanse geheime dienst werpen mogelijk nieuw licht op de betrokkenheid van de voormalige regering-Gonzalez bij de doodseskaders tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

MADRID

Met de vrijgave legt de conservatieve regering-Aznar zich neer bij de uitspraak van het Hooggerechtshof in Madrid, dat zaterdag de geheimhouding gedeeltelijk ophief. Vorig jaar besloot de regering de documenten van de militaire geheime dienst, de CESID, geheim te houden 'om redenen van staatsveiligheid'.

Na vier dagen van beraadslagingen besloot het Hof dat de regering dertien van de achttien documenten moet vrijgeven die drie lagere rechtbanken willen inzien. De betrokken rechtbanken vervolgen voormalige regeringsfunctionarissen en kopstukken van de veiligheidsdienst. Zij proberen aan te tonen dat de regering-Gonzalez actief betrokken was bij de doodseskaders van de schimmige organisatie GAL, de zogeheten Antiterroristische Bevrijdingsgroepen.

Twee Spaanse kranten publiceerden eind vorig jaar al een deel van de documenten. Maar justitie mocht niets met de informatie doen, omdat de geheimhouding officieel niet was opgeheven.

Toen de ETA begin jaren tachtig gemiddeld een moord per week pleegde, stond Madrid onder druk om te handelen. In de jaren 1983 tot 1987 voerde de paramilitaire GAL tegen de ETA een bloedige campagne van moorden, folteringen en ontvoeringen, waarbij 28 mensen om het leven kwamen.

Meer over