De GidsWat zou u doen?

Hoe zorg ik dat mijn man biologisch vlees koopt?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: hoe zorg ik dat mijn man biologisch vlees koopt?

Machteld van Gelder
null Beeld

Ondanks het grote aanbod biologisch vlees in de supermarkt, weigert mijn man dit te kopen. Hij kookt de meeste dagen van de week en doet ook de meeste boodschappen. Voor mij (vegetariër) koopt en bereidt hij altijd vleesvervangers. Het stuit mij tegen de borst dat hij geen oog heeft voor de meerwaarde van biologisch vlees: we verdienen meer dan genoeg om de extra kosten die dit met zich meebrengt te kunnen betalen. Ook voeden wij samen twee dochters op, die ik het belang van milieu- en diervriendelijk eten probeer mee te geven. Wat te doen?

Vrouw (41), naam bij de redactie bekend

Gezellig

Deze kwestie speelt in ons huishouden ook. Om te voorkomen dat dit een moralistische discussie wordt waar de gezamenlijke maaltijd niet gezelliger van wordt: vertel uw man dat vlees van de biologische slager veel lekkerder is. Stel hem voor dat ú het vlees koopt, als hij een lijstje voor u klaarlegt. U neemt de extra kosten. En alsnog staat er heerlijk vlees voor uw man (en dochters) op tafel. Iedereen blij. Mocht u geen tijd hebben voor het boodschappen doen: neem een abonnement op een van die hippe aanbieders van vlees van lokale boeren en producenten. Die komen dan elke week een pakket met lekkere dingen langsbrengen, biologisch én lokaal!

Steven (50) en Eva (11) van Teeseling, Amsterdam

Positie

Het lijkt me dat u in geen positie bent om te klagen over vlees dat u zelf niet koopt, niet bereidt én niet eet. Uw visie over wat vlees mag kosten of over de opvoeding van uw kinderen is ook niet beter dan die van uw man. Tot slot: biologisch voedsel is relatief diervriendelijk, maar niet beter voor het milieu. Kort levende opgehokte dieren met minder bewegingsvrijheid vereisen minder energie en stoten minder CO2 uit. U zult moeten kiezen: diervriendelijk óf milieuvriendelijk.

Lennard van der Vaart (26), Enschede

Argumenten

U wilt graag dat uw man biologisch vlees gaat eten en u hebt er tal van argumenten voor. Maar hij doet het niet. U schrijft dat hij wel vleesvervangers koopt en bereidt voor u. Kennelijk probeert hij niet om uw eetpatroon te veranderen, zoals u dat omgekeerd wel probeert. Zou dat er iets mee te maken hebben, denkt u?

Agnes Luijten (43), Amersfoort

Zuurstof

Stop met uw mening op te dringen. Dat haalt de zuurstof uit uw relatie. Heel waardevol als uw kinderen zien dat er verschillen mogen zijn. Hij houdt nota bene rekening met uw dieetwensen. Laat de dochters het zelf maar aangeven als ze dieetwensen ontwikkelen.

Gert-Jan van Wijk (51), Rotterdam

Jouw best

Ooit hoorde ik iemand, na opmerkingen over zijn inspanning in de keuken, zeggen: ‘ik doe MIJN best, niet JOUW best’. Lekker duidelijk toch? Spreek uw wens uit, maar dring uw voorkeur niet op en accepteer dat uw man zijn eigen keuzes maakt.

Patrick Stoof (46), Houten

Averechts

Mensen overtuigen met woorden werkt in dit soort gevallen meestal averechts. Altijd een ‘ja maar’ in het antwoord. Wie weet verandert zijn keuze op enig moment vanzelf en dan is ook dat zijn eigen keuze. Dat werkt wél. Wat uw dochters betreft, juist deze verschillen in eetstijl bieden ze de mogelijkheid hun eigen keuzen te maken. Wat een luxe!

Fred Kleinveld (59), Batenburg

Aberraties

Uw arme man koos hiermee onmiskenbaar voor een vorm van lijdzaam verzet tegen uw vegetarische aberraties en – naar ik vermoed – oeverloos gepreek. Laat hem hierover met rust, dan volgt hij u op den duur vanzelf.

Jeroen Verkuyl, vegetariër (60), Nijmegen

Over twee weken

Hoe houd ik contact met mijn broer terwijl hij over mijn grenzen gaat?
Mijn broer en ik hebben altijd een moeizame relatie gehad en we verschillen in opleiding, levensstijl en politieke opvattingen. Zijn opvattingen worden extremer. Hij lijkt steeds meer in beslag genomen door enorme woede tegen de overheid. Die uit hij op sociale media en in persoonlijke contacten. Ik ben ambtenaar en ervaar zijn uitlatingen als beledigend en kwetsend. Dat heb ik hem ook meermaals gezegd. Daar reageert hij minachtend en boos op. Met enige regelmaat stuurt hij mij zogenaamd grappige appjes en maakt provocerende opmerkingen. Ik wil het contact in stand houden, maar vind dat steeds lastiger omdat hij over mijn grenzen gaat. Onze ouders zijn overleden, we hebben alleen elkaar nog. Vrouw (52), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 30 november naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over