Hoe ontwijk ik het gesprekje in de trein?

Elke ochtend neem ik de trein van Amsterdam naar Rotterdam. Net als een vriendin van mijn vriendin. De hele treinreis kletst ze me de oren van mijn hoofd. Ik kan haar moeilijk ontlopen, omdat ik haar onderweg naar het station al tegenkom. Ik zou graag in mijn eentje rustig willen reizen. Een paar keer heb ik al geprobeerd me op een boek te concentreren, maar ze praat gewoon door. Moet ik een trein eerder nemen?

Of moet ik haar duidelijk maken dat ik niet met haar wil praten? Ik wil haar niet kwetsen en ook haar vriendschap met mijn vriendin niet ondermijnen.

null Beeld
Beeld

Oordopjes

Wegens succes deel ik graag mijn ervaring: loze oordopjes in en naar de stiltecoupé stiefelen. En natuurlijk een keertje melden als jullie naar het station fietsen dat je samen reizen gezellig vindt én dat je je graag in de trein in stilte voorbereidt op je werkdag.

Christien van Dinten (61), Amsterdam

Eerlijk zijn

Het is lastig, maar wel het meest effectief om eerlijk te zijn en op een vriendelijke manier te zeggen dat je dat moment van de dag graag in stilte doorbrengt en al haar verhalen graag hoort als ze een keertje op bezoek komt bij je vriendin. Andere opties zijn om een andere trein te nemen of consequent bij de stiltecoupé in te stappen.

Paulien Schut (32), Rotterdam

De stiltecoupé biedt altijd uitkomst. Beeld anp
De stiltecoupé biedt altijd uitkomst.Beeld anp

Sub-assertief

Laat ik u meenemen naar de wereld van de sub-assertiviteit. De oplossing is eenvoudig: u bent er simpelweg fysiek en/of geestelijk niet. U neemt een trein eerder of later. Zit u toch met haar in de trein, sta dan op voor de eerste beste oudere of zwangere of klap uw laptop open (oortjes in) om werk af te maken. Op het station is het ongetwijfeld mogelijk om elkaar uit het oog te verliezen. De kwebbelkous vindt vast iemand anders.

Lily Benjamin-Merens (55), Emmen

Doe alsof je studeert

Het mes kan aan twee kanten snijden: begin een schriftelijke cursus (of doe alsof), neem een studieboek mee de trein in, en zeg bij binnenkomst 'vertel mij even gauw de laatste nieuwtjes; ik ben een studie begonnen waaraan ik mijn reistijd voortaan wil besteden'.

Erik van Uchelen (74), Amersfoort

Duidelijk signaal

Ik zou een stiltecoupé opzoeken en anders zou ik een leuk tijdschrift voor haar meenemen en bij de overhandiging zeggen: 'Sorry, maar ik ben 's morgens nog niet zo in de stemming voor een gesprek, want ik moet eerst nog even rustig bijkomen'. Misschien niet zo aardig, maar wel eerlijk en duidelijk.

Gerrie Lapré (78), Zwolle

Stiltecoupé

Ik kan mij voorstellen dat je in redelijke rust met de trein naar je bestemming wilt reizen.

Ga in een stiltecoupé zitten en mocht die vriendin van jouw vriendin alsnog naast je komen zitten babbelen, attendeer haar dan op de stiltecoupé en leg uit dat je straks na de treinreis al je focus nodig hebt en daarom nu graag even stilte wilt.

Mirjam Jager (46), Dronten

Over twee weken: Ik wil niet dat mijn man gemasseerd wordt door een vrouw

Mijn man liet zich tot voor kort masseren door een masseuse. Voordat ik hem acht jaar geleden leerde kennen, kwam hij al bij haar. Ik heb gezegd dat ik het geen prettig idee vond dat hij zich liet aanraken door een andere vrouw. Onlangs is zij gestopt en ik kwam erachter dat hij een nieuwe masseuse heeft. Ik vind het stiekem dat hij mij daarover niet heeft ingelicht. Zelf zou ik mij nooit laten masseren door een man als het niet om medische redenen was. Ik ervaar dit als een schending van de intimiteit tussen partners. Hij trekt zich van mijn gevoelens niets aan. Wat zou u doen?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 29 januari 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over