weekendinzicht coen verbraak

Het weekendinzicht van Coen Verbraak: ‘Laat je telefoon ’s ochtends nog even met rust’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Coen Verbraak (54) is journalist en televisiemaker. Vanaf 21 november presenteert hij bij BNN Vara de documentaireserie Onze jongens op Java.

Coen Verbraak. Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa
Coen Verbraak.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

‘Als ik het me kan veroorloven sta ik rond acht uur op, zet een kopje thee, pak een roman en lees. Een uur lang, ongeveer. Pas daarna zet ik mijn telefoon aan en stort me in het leven van alledag. Het is ontzettend prettig om niet meteen met appjes of Facebook te beginnen, heb ik gemerkt, maar de buitenwereld nog even op afstand te houden en iets te doen dat losstaat van de tijd. Anders zie je meteen dat een afspraak niet doorgaat, pak je gelijk je agenda om een nieuwe datum te plannen en voor je het weet, ben je aan het hollen en vliegen terwijl je nog in badjas loopt.

In 2015 interviewde ik Theo Compernolle, een psycholoog die vertelde dat de mens eigenlijk niet kan multitasken én dat het goed is om af en toe je brein te ontlasten. Sindsdien gebruik ik mijn telefoon niet meer als wekker, maar word ik wakker met Jurgen van den Berg op Radio 1. Ja, dat is ook de buitenwereld, maar niet meteen de wereld die iets van me moet.

Het is natuurlijk luxe, hè. Ik realiseer me dat ik dit kan doen omdat ik alleen woon, want mijn zoon is er in het weekend en met mijn vriendin woon ik niet samen. En het lukt ook niet altijd, ik doe het gemiddeld een dag of drie in de week. Veel mensen lezen graag ’s avonds, maar ik vind het juist fijn om meteen een soort vertraging in de dag in te bouwen, zeker nu de donkere ochtenden er weer aan komen: ik doe een klein lampje aan, lees en zie de zon opkomen. Soms speel ik daarna nog een kwartiertje piano. Nou, dan kun je de dag wel aan, hoor.’

Meer over