InterviewBart Vriends

‘Het is niet zo dat je, als je hoogopgeleid bent, ook op het veld de slimste dingen doet’

Wat zijn dit voor vragen? Zeven dilemma voor profvoetballer en podcastpresentator Bart Vriends (29).

Bart Vlietstra

De Cor Potcast of De vooravond?

‘Bij de Cor Potcast, vernoemd naar Cor Pot, de flamboyante assistent van Feyenoord-trainer Dick Advocaat, voel ik me het prettigst. Dat doe ik ook al een jaartje. Excelsior-spelers Thomas Verhaar, Maarten de Fockert en ik geven een inkijkje in de profvoetbalwereld.

‘Het gaat niet over tactiek of techniek, meer over de randzaken. Van de flauwste voetbalhumor tot diepe depressies. Op een ongedwongen manier bespreken we ook thema’s als duurzaamheid, onrecht of ongelijkheid.

‘Laatst ging het over voetballers met auto’s, een beetje een plat onderwerp. Maar dan werpen we de voordelen van deelauto’s op, bijvoorbeeld. Het is niet per se onze missie om te laten zien dat ook profvoetballers nadenken over maatschappelijke thema’s. Het is iets wat ons zelf bezighoudt.’

Bart Vriends Beeld Frank Ruiter
Bart VriendsBeeld Frank Ruiter

‘We zijn een van de best beluisterde voetbalpodcasts, en het aanbod is inmiddels best groot. Het vergt best wat voorbereiding met z’n drieën, maar we vinden het superleuk. Het scherpt je geest, daar voel ik me goed bij.

‘In De vooravond interview ik zelf topsporters terwijl ze aan het sporten zijn. Ik weet niet of ik het kan, of ik het echt leuk vind. Over de eerste aflevering met schaatser Serge Yoro was ik niet zo enthousiast, het voelde nog niet als mijn item. Ik werd snoeihard aangepakt door Maarten en Thomas in de Cor Potcast, dat ik mezelf niet was. Terecht. Gelukkig ging het daarna al wat beter.’

Sander de Kramer of Michiel Kramer?

‘De eerste is mijn stadgenoot, een filantroop, de tweede mijn oud-ploeggenoot bij Sparta. Ze waren allebei te gast in onze podcast. Michiel heeft tatoeages en geblondeerd haar, maar tikt toch niet alle boxen aan van ‘de clichévoetballer’. Het is een heel gevatte, recalcitrante gast. In de rust een broodje kroket eten met de camera op je, dat doet echt niemand, vandaag de dag. Tegelijkertijd is hij een enorme gezinsman. Zo heeft elke voetballer wel iets afwijkends, iets fascinerends.

‘Ik kies voor Sander de Kramer. Hij heeft geweldige dingen opgezet voor daklozen, voor Afrikaanse kinderen. Maakt leuke programma’s, heeft fantastische verhalen die hij telkens vertelt met het enthousiasme alsof hij dat voor het eerst doet. Ongelooflijk energiek, prettig chaotisch, misschien een tikje ijdel, maar daardoor niet te beroerd om in programma’s te laten horen wat er allemaal mogelijk is. Ik laat me graag door dit soort types inspireren.’

Joris-goedbloed of conformist?

‘Dan toch maar joris-goedbloed. Ik was lang wat onverschillig, maar ben door de jaren heen meer betrokken geraakt bij wat er in de wereld gebeurt. Op Instagram zag ik Common Goal voorbijkomen, een organisatie die aan profsporters vraagt om 1 procent van hun salaris te doneren aan het goede doel. Een Arsenal-speler en een Bayern München-speler hadden het erover. Die jongens kunnen achterover leunen en van hun fortuin genieten, maar ze hadden een gesprek waarbij ze hun dankbaarheid toonden. Op dat moment lag ik ergens in Toscane de dandy uit te hangen aan het zwembad. Toen dacht ik: ik wil ook iets goeds doen.

‘Ik wil niet dat mensen mij zien als de joris-goedbloed van de eredivisie, want wat is nou 1 procent? Maar ik ga interviews erover niet uit de weg, omdat het toch weer een voetballer kan inspireren om mee te doen. Ik zou het vet vinden als iedere club zich erbij zou aansluiten. Er gaat zo veel geld om in de voetballerij. Mijn maatjes van de Cor Potcast doen mee en ik begreep dat er nog wat Nederlandse profs bij zijn gekomen. Er zijn ongeveer net zo veel voetballende vrouwen lid; zij hebben het vaak veel minder breed. Dat mogen de mannelijke spelers zich best aantrekken.

‘Ik vertel er in de kleedkamer alleen desgevraagd over. Vroeger zou ik me meer schikken naar de heersende norm, wilde ik geen aansteller worden gevonden. De meeste ploeggenoten vinden het heel tof, al doen ze er niet aan mee. Ook bij besprekingen om wat van ons salaris in te leveren om de club te helpen kwam best wat weerstand. Dat verbaasde me wel. We verdienen toch hartstikke goed.’

Diepe denker of druistige doener?

‘Sinds ik heb meegedaan aan De slimste mens en er een filmpje rondging op internet waarin ik allerlei hoofdsteden over de hele wereld opnoem, word ik weleens neergezet als de slimste speler in de eredivisie. Maar dat is niet zo, hoor. Ik leer wel graag van mensen, podcasts, tv-programma’s of boeken. Ik luister nu de podcast Revolusi, over de geschiedenis van Indonesië. Echt heel leerzaam.

‘Ik kies voor diepe denker, hoewel je als voetballer het best alleen maar kunt denken: ik ben gewoon de beste. Ik vind die zelfverzekerde types, zoals Memphis Depay, mateloos fascinerend. Zo’n mindset helpt heel erg. Twijfelen is een slecht idee in topsport.

‘Het is overigens niet zo dat je, als je hoogopgeleid bent of makkelijk kunt leren, ook op het veld de slimste dingen doet. Dat kun je aan mijn spel wel zien, haha.’

Boek of bal?

‘Bal. Ik vind het leuk om te lezen, maar als er nu twee gastjes voor onze neus gaan voetballen, dan leg ik dat boek weg. Dan blijf ik die bal volgen als een jong hondje, zou ik het liefst direct meedoen. Het is een oerdrang.

‘Er zijn wel meer spelers die lezen, hoor. Maarten de Fockert leest bijvoorbeeld superveel. Ik ben nu bezig in het boek van Lale Gül, die een onthullend inkijkje in de Turkse wereld geeft, heel dapper opgeschreven. Malcolm Gladwell legt de menselijke geest op een verhalende manier bloot. Haruki Murakami schrijft prachtige romans. Dat was een tip van Özcan Akyol. Zo kom ik vaak aan mijn leesvoer. Als jij nu zegt: ik heb een te gek boek gelezen, kun je er vergif op innemen dat ik morgen naar Donner (boekhandel in Rotterdam, red.) rijd om het te halen.’

Thierry Baudet of...

‘Ho, stop, altijd die andere. Al had je een of andere dictator genoemd. Voorafgaand aan de verkiezingen hadden we de politici Lilian Marijnissen, Farid Azarkan, Laurens Dassen, Thierry Baudet en Klaas Dijkhoff te gast in de Cor Potcast. Verbazingwekkend hoe makkelijk dat ging, sommigen boden zich aan. Van Azarkan kwamen we haast niet af, hebben we nog een poos mee gevoetbald.

‘De uitzending met Baudet was erg taai en ongemakkelijk. Ik vond hem vanaf het begin onaangenaam, ongeïnteresseerd en provocerend. Hij wilde onze hand schudden. Toen we weigerden, zei hij: ‘Geloven jullie in die onzin?’ Hij zegt waanzinnige dingen, en dan is het niet heel raar als je daar wat tegen inbrengt. Direct kwam die reflex dat we hem aan het framen waren. Alsof we doorgewinterde journalisten of politici zijn die het al jaren op hem voorzien hadden, in plaats van drie nieuwsgierige profvoetballers.

‘De leukste was Lilian Marijnissen. Bij haar proefde ik dat de politicus dicht bij de persoon staat. Echt een leuk, inhoudelijk, goed gesprek.’

Bart Vriends Beeld Frank Ruiter
Bart VriendsBeeld Frank Ruiter

De carrière van Ron Vlaar of de carrière van Bart Vriends?

‘Mijn eigen carrière. Vlaar is natuurlijk een veel betere verdediger, ik heb echt van hem genoten op het WK van 2014. Ik zie mezelf niet zo snel op zo’n podium Messi afstoppen. En ook niet twee jaar als een monnik naar zo’n toernooi toeleven, zoals Ron heeft gedaan. Heel knap als je dat kunt. Ik ben iets te nieuwsgierig naar het leven naast het voetbal. Dingen als Lowlands, een Londen-trip in mijn eentje, goede gesprekken tot diep in de nacht, af en toe een biertje drinken, wat in de media proberen.

‘Natuurlijk hoor je dan: moet die gozer zich niet puur op voetbal concentreren? Het lukt me steeds beter om dat naast me neer te leggen. Vorig jaar dacht ik: er is zo veel meer, misschien stop ik wel over een paar jaar. Ik was die vaste patronen in het profvoetbal, dat regime zat. Maar ik ben er toch weer van teruggekomen. Financieel is het profvoetbalbestaan goed, je hebt veel vrije tijd, ik vind het leuk met de jongens onder elkaar, je maakt spannende dingen mee, hebt een fit lijf. Ik ben me er ook wel van bewust dat 70 procent van de aanvragen vanuit de media komt doordat ik nog een actieve voetballer ben. Dat opent gewoon deuren.

‘Ik zeg bijna nergens meer ‘nee’ tegen. Hup, doen, ga ervan leren, zie veel van de wereld. Het overlijden van mijn moeder leerde me dat een rotziekte je zo te pakken heeft, ook als je altijd kerngezond bent geweest. Ik ben dingen sindsdien nog meer aangegaan, wil geen tijd meer verlummelen op de bank.’

Bart Vriends

1991 Geboren in Amersfoort

2007-2013 Jeugdspeler FC Utrecht

2009 Vwo-diploma

2009-2013 Bachelor communicatie Universiteit van Amsterdam

2013-2016 Speler Go Ahead Eagles

2014 Gast in De tv draait door 2014

2016-heden Speler Sparta

2017-2020 Master journalistiek Erasmus Universiteit Rotterdam

2020 Deelnemer De slimste mens (4 afleveringen)

2020-heden Cor Potcast

2021-heden Wekelijkse rubriek in De vooravond

Bart Vriends woont samen met zijn vriendin in Rotterdam.

Meer over