Het begon met een strafkolonie

Engeland zat aan het einde van de achttiende eeuw omhoog met een overschot aan gevangenen die soms voor een relatief klein vergrijp al levenslang hadden gekregen....

Maar wat had de vrijheidsoorlog in Amerika (1775-1783) daarmee te maken? In Australia Handbook (Moon Travel Handbooks; ¿ 56,85) luidt het antwoord: 'Engeland kon zijn criminelen niet langer meer lozen in Amerika nadat het die kolonie had verloren.' Australië (Kosmos Reisgids; ¿ 34,90): 'Omdat de Amerikanen Australië niet meer als strafkolonie gebruikten, besloot Engeland de omgeving van Botany Bay daarvoor in te richten.'

Een Amerikaanse strafkolonie in Australië? Bagage nam zeventien reisgidsen door, maar de Kosmos Reisgids is de enige die erover rept.

De beschrijvingen van de komst van de eerste Europeanen verschillen verder niet zo veel. Wat maakt het uit dat kapitein Cook in de Gids voor Australië en Nieuw-Zeeland (Van Zuilen Reeks; ¿ 47,90) zijn schip Endeavour redde door een sloep - met een deel van de bemanning aan de riemen - als sleepboot in te zetten, en dat volgens Islands of Australia's Great Barrier Reef (Lonely Planet; ¿ 37,60) net op tijd een windje opstak om zeilend van het rif weg te komen?

Wél storend is de behandeling van de Engelse kolonisatie van Australië door Travellers Survival Kit, Australia & New Zealand (Vacation Work; ¿ 41,95). Susan Griffith en Simon Calder maken er weinig woorden aan vuil, terwijl sommige verschijnselen van de moderne Australische samenleving - de mannenmaatschappij, de behandeling van de aborigines, de drang van blanke Australiërs om, net als de strafkolonie-bevolking vroeger, één lijn te trekken tegenover autoriteiten - gemakkelijker te begrijpen zijn, als je weet hoe het allemaal is begonnen.

De Travellers Survival Kit is geen aanrader. Het is moeilijk om de keuze van de naam anders te zien dan als een goedkope manier om mee te drijven op de golven van het succes van de Travel Survival Kit, de beroemde serie van Lonely Planet. Een goedkope manier, want de productiekosten van de Travellers Survival Kit zijn laag gehouden. De lay-out lijkt met Word Perfect 5.1 in elkaar gedraaid, foto's ontbreken en tussen de redactionele tekst staan advertenties.

Meer over