PostuumHennie Ardesch (1943-2019)

Hennie Ardesch (1943-2019): Keeper met een warm hart voor de Tukkergemeenschap

Hij was een icoon van Enschede, hoewel hij als voetballer de meeste jaren bij ADO zat. Altijd als tweede doelman, achter Ton Thie.

Peter de Waard
null Beeld

De meeste spelers worden gehuldigd omdat ze 250 wedstrijden voor hun club hebben gespeeld. Doelman Hennie Ardesch werd ooit door Frits Barend en Henk van Dorp gehuldigd omdat hij voor de 250ste keer op de bank zat. ‘Hij speelde op zaterdag in ADO 2 en zat zondag op de bank. Daar was hij niet door gefrustreerd’, vertelt zijn echtgenote Julia Smit.

Hij zou echter ook grote wedstrijden spelen. Hij was de held in de Europacupwedstrijd van FC Twente (met Pahlplatz, Notten en Drost) tegen Ipswich Town op 2 oktober 1974. Hij verrichtte wonderbaarlijke reddingen waardoor Twente de volgende ronde bereikte. ‘Verguisde Ardesch redder FC Twente’, kopte de krant. Toenmalig aanvoerder Epi Drost, degene die hem eerder had verguisd, zei na afloop: ‘Toch blijft Ardesch de meest wonderlijke keeper met wie ik ooit heb gespeeld. Het ene moment stopt hij de meest onmogelijke ballen, het andere moment laat hij een eenvoudige bal van zijn borst stuiten.’

Ardesch was een kleurrijk karakter in het voetbal – niet alleen als speler, maar ook daarna. Hij speelde voor Sportclub Enschede, FC Twente, ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en VVV. Hij was verslaggever bij Radio Oost, technisch directeur van Heracles, keeperstrainer van de voetbalvrouwen van FC Twente, gids in de Grolsch Veste en schoonvader van de latere keeper Sander Westerveld.

Hij overleed geheel onverwacht op 26 november op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval, nadat hij op verzoek van ex-wielrenner Theo de Rooij in de Stadsschouwburg van Deventer een lezing had ge­geven over ouderen en bewegen.

Ardesch was een echte Tukker. Zijn vader, die in de Twentse textielindustrie werkte, was een fan van de amateurclub Phenix. ‘Daar moest Hennie ook lid worden, hoewel al zijn vriendjes naar Enschedese Boys gingen’, zegt Julia.

Hij bleek zo goed te zijn dat hij in 1964 werd gecontracteerd door Sportclub Enschede, dat in 1965 samen met Enschedese Boys opging in de nieuwe club FC Twente. Een jaar later werd hij voor 40 duizend gulden verkocht aan ADO, waar hij zeven jaar tweede keeper zou zijn, achter de legendarische Ton Thie.

In juni 1971 mocht hij wegens ziekte van Thie op doel staan tijdens een toernooi in Madrid. Hij deed dat zo goed dat Atletico ­Madrid hem wilde contracteren. Maar de Spaanse grenzen waren gesloten.

Door de week richtte hij kan­toren in voor het bedrijf Aspa, dat hem in 1973 de kans bood om in Enschede te gaan werken. Hij keerde terug bij FC Twente, waar toen Piet Schrijvers onder de lat stond. Nadat die naar Ajax was vertrokken, kreeg hij zijn kans, hoewel FC Twente twee nieuwe keepers aantrok. Ardesch keepte dat seizoen zestien wedstrijden in de competitie en zes in de UEFA Cup. In 1975 verkaste hij naar Go Ahead Eagles en daarna naar VVV. In 1978 werd hij commercieel directeur van de Betoncentrale.

Hij bleef in Enschede actief in het maatschappelijk leven als mede-oprichter van de lokale partij Burgerbelangen, perswoordvoerder van de Military in Boekelo-Enschede en voorzitter van de tennisvereniging TVVS.

Na zijn pensioen introduceerde Ardesch de sportveer in Nederland, was mede-oprichter van de Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren en betrokken bij ­sociale projecten als Scoren in de Wijk en De Schatkist, waarbij oud-spelers van FC Twente langs verzorgingshuizen in de regio gingen.

Tot zijn dood gaf hij niet alleen rondleidingen in het stadion, maar ook in de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek. Daar was hij gids in het Huis van Verhalen.

Meer over