Helaas heeft de vlieg geen vacht

In paginagrote advertenties schreeuwde de Faunabescherming haar verontwaardiging uit over de jacht. Iets te luid, vindt Marieke Schouw...

DE advertentie van de Faunabescherming (de Volkskrant, 27 september) heeft mij de computer doen aanzetten. Want alhoewel ik mijzelf zeker reken tot de natuurbeschermers en ik nooit zal gaan jagen en niemand in mijn familie- of kennissenkring dat doet, voelde ik een zekere ergernis bij het lezen van hun advertentie. Van de Nederlandse bevolking schijnt 88 procent te denken dat Willem-Alexander niet zou mogen jagen. Ik vraag me af of de onderzoekers mijn mening tot die 88 procent, of de overige 12 procent hebben gerekend. Ik heb hem zelf niet kunnen geven. Noch iemand anders die ik ken.

Altijd zijn er wel wereldbeschermende organisaties die met cijfers gooien en deze keer schijnt bijna heel Nederland het eens te zijn met de Faunabescherming. Op een emotionele toon wordt beschreven hoe fout de jager wel niet zit: 'Net zo goed als burgers moeilijk kunnen begrijpen waarom herten, reeën, zwijnen, hazen, patrijzen en andere bejaagde diersoorten in de kracht van hun leven ge-euthanaseerd moeten worden met het jachtgeweer, terwijl roodborstjes, egels en andere niet-bejaagbare diersoorten een natuurlijke dood mogen sterven.'

De jager wordt afgeschilderd als een gewetenloze moordenaar. Ik kijk op van de advertentie in de krant. Mijn moeder slaat in op een hulpeloze vlieg. Het arme diertje is nog niet dood. Het worstelt om overeind te komen en beweegt zijn halfverpletterde vleugels in paniek. De vliegenmepper daalt op het lijfje neer. Het is half vermorzeld, maar nog is de vlieg niet dood. Weer haalt mijn moeder uit. Het vliegenlijkje zit uitgesmeerd aan de vliegenmepper geplakt. Het zielloze lichaampje wordt in de afvalemmer gedeponeerd. De dood ligt zwaar op mijn geweten, mijn moeder is een kille moordenares.

De Faunabescherming zal nu ongetwijfeld vinden dat ik overdrijf en de kwestie daardoor in het belachelijke trek. Maar doen ze dat zelf ook niet? Zij maken de jacht belachelijk, en om dat te doen spelen ze in op het gevoel van de mensen. De aaibaarheidsfactor van de beschreven dieren, roept diepe verontwaardiging op.

Maar vliegen, mieren, muggen en vele andere insecten worden in feite ook in de kracht van hun leven ge-euthananseerd, hoe overdreven dat ook mag lijken. Het enige verschil is dat ze geen glanzende oogjes hebben, geen zacht velletje waar je je hand over kan laten glijden.

Sterven overigens al die egels en roodborstjes wel een natuurlijke dood? Ik dacht het niet. Veel egels worden doodgereden door automobilisten: moordenaars! En roodborstjes doden en verminken elkaar in territoriumgevechten, waar zij elkaar pikken tot de dood er op volgt. Elk jaar sterven duizenden dieren op een vreselijke manier.

De beschermers van deze wereld hebben vaak een dubbele moraal. Dieren in het wild doden mag niet, terwijl deze beesten vaak een beter leven hebben gehad als menige soepkip die een lid van de Faunabescherming voor zijn neus krijgt.

Marieke Schouw zit in zes VWO.

Meer over