Heiliger, hoger, massaler het millennium in

De millenniumwisseling staat overal ter wereld in het teken van extravagante feesten of de angst voor het naderend onheil. De een trekt zich terug in een bunker, de ander passeert in een luxe cruiseschip in de Stille Oceaan als eerste de datumgrens....

BESTE PLAATS

Waar ligt de plaats die het aanbreken van het nieuwe millennium het beste symboliseert? In Bethlehem, waar Christus tweeduizend jaar geleden geboren werd, zegt de Palestijnse overheid. In het tien kilometer westelijker gelegen Jeruzalem, meent de Israëlische regering. Nee, zegt het Vaticaan, Rome, de thuishaven van het rooms-katholieke geloof heeft het recht op deze titel. Wat weer wordt bestreden door Nieuw-Zeeland: Gisborne, de eerste stad op aarde waar het nieuwe millennium begint, is de beste plaats om het feest te vieren. Maar de allereersten die de datumgrens passeren zijn de inwoners van het koninkrijk Tonga in de Stille Zuidzee. Tienduizend mensen zullen daar om twaalf uur christelijke psalmen aanheffen.

GEEN VUURWERK

De situatie in Oost-Timor is stabiel genoeg om een nieuwjaarsfeest te vieren, meent de internationale VN-vredesmacht Interfet. Maar vuurwerk mag niet worden afgestoken, om het 'veiligheidscontrolesysteem' niet te verstoren, aldus Interfet. Ongetwijfeld speelt mee dat de knallen moeilijk te onderscheiden zijn van schoten. In het grotendeels rooms-katholieke Oost-Timor wordt het millennium verder groots gevierd, er zal bijvoorbeeld een poging worden gedaan om het Guinness Book of Records te halen met 'de grootste traditionele dans van de wereld'.

KEIZERSNEDE

De minister van Gezondheid in Thailand heeft artsen gedreigd dat ze in de gevangenis zullen belanden als ze keizersnedes uitvoeren om de eerste millenniumbaby ter wereld te brengen. En ook een vooraanstaande Duitse arts heeft zijn collega's gewaarschuwd tegen het uitvoeren van die ingreep zonder medische noodzaak. 'Het is moreel en juridisch dubieus', aldus de arts. In Duitsland is, net als in veel andere landen, veel media-aandacht geweest voor vrouwen die in april zwanger wilden worden om op 1 januari te kunnen baren. Geldprijzen zijn beloofd voor de eerste millenniumbaby. Een tv-station in Israël wil op nieuwjaarsdag een olijfboom planten in naam van de allereerstgeborene. Artsen in Nieuw-Zeeland en op eilanden in de Stille Zuidzee zijn op de hoogte gebracht.

BERGBEKLIMMERS

Ruim achthonderd alpinisten zijn van plan de jaarwisseling te vieren op de top van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. De beheerders van het nationale park in Tanzania, waar de 5895 meter hoge berg ligt, hadden op drieduizend bezoekers gerekend en de toegangsprijzen fors verhoogd. Tientallen bergbeklimmers zullen vanavond een deel van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest in Nepal, beklimmen. Op bijna 4000 meter hoogte is er een feestje met sherpa's in een klooster.

MILLENNIUMVERBOD

Een oude geestelijke in Saudi-Arabië heeft een verbod uitgevaardigd op het vieren van de millenniumwisseling. 'Het vieren van de feesten van de ongelovigen is niet toegestaan, zelfs niet uit beleefdheid, omdat het feesten zijn waar Allah niet zijn zegen over heeft uitgesproken', zei sjeik Abdullah bin Jabrain, een lid van de islamitische juridische raad. Oud en Nieuw staat volgens de sjeik niet in de Koran, en is gecreëerd door christenen. 'Deelnemen aan de feestelijkheden wordt gezien als een erkenning van hun legitimiteit. Dat is voor moslims verboden.'

NA DE STORM

Het stadsbestuur van Parijs wil de grote festiviteiten rond de jaarwisseling gewoon laten doorgaan. Ondanks de enorme schade door de twee stormen deze week is er geen reden voor Parijs het millenniumfeest af te blazen. De statige Champs-Elysées is het belangrijkste Parijse toneel van wat een massale viering moet worden. Op het programma staan concerten, dansvoorstellingen en natuurlijk vuurwerk. Er worden een miljoen mensen verwacht. Op de boulevard zijn verscheidene reuzenraderen opgesteld, die de stormen hebben overleefd.

PIRAMIDIOTEN

Egypte is rond de eeuwwisseling op zijn hoede voor 'piramidioten'. De drie piramides in Gizeh, vlak buiten Caïro, zijn daarom een aantal dagen gesloten. De historische bouwwerken spreken tot de verbeelding van vele sekten en New Age-groepen, die er vaak 's nachts mediteren. De Egyptische media melden dat zionisten en vrijmetselaars op het punt staan om de piramides op te eisen. Vanavond zijn de piramides het decor van het spektakel 'De twaalf dromen van de zon' door de Franse componist Jean-Michael Jarre, ter ere van het aanbreken van het zevende millennium voor Egypte. Als onderdeel van de feestelijkheden zal een steen van acht meter hoog op de top van de piramide van Cheops worden geplaatst om deze weer haar oorspronkelijke omvang te geven.

SPIRITUEEL IN RIO

Vier miljoen geheel in het wit geklede mensen zullen het nieuwe millennium vieren op het beroemde Copacabana strand in Rio de Janeiro. Zij zullen bloemen en drijvende kaarsen offeren aan Iemanja, de Afro-Braziliaanse godin van de zee en vruchtbaarheid. Als de golven de offers meevoeren, heeft Iemanja de gebeden het komende tijdperk verhoord. Spoelen de bloemen en kaarsen terug het strand op, dan is dat een slecht voorteken.

JODIUMPILLEN

Finland heeft deze week massaal jodiumpillen gehamsterd. De Finnen zijn bang dat de Russische kerncentrales en het atoomwapenarsenaal minder millenniumproof zijn dan Moskou doet voorkomen. In vrijwel alle Finse apotheken zijn de kleinere verpakkingen van de jodiumpillen, die bescherming bieden tegen nucleaire straling, uitverkocht.

Meer over