Het eeuwige levenHans van den Berg (1936-2021)

Hans van den Berg was een ouderwets strenge onderwijzer. Maar zijn jongenskoor oogstte internationale roem

Onderwijzer was ooit ook een baan die van vader op zoon en/of dochter overging. Zo was het tenminste in de katholieke Hilversumse familie Van den Berg.

Hans van den Berg Beeld Privé-archief
Hans van den BergBeeld Privé-archief

De oudste zoon Gé van meester Van den Berg werd priester. Hans en zijn broer Aloysius werden onderwijzer, net als zijn zus Martha. Opvallend, ze zouden alle vier hun hele leven vrijgezel blijven. De twee broers en de zus woonden zelfs bij elkaar, ook iets wat aan voorbije tijden doet denken. Hans overleed als laatste van de drie broers op 8 maart in verzorgingshuis Care Residence Zonnestraal in Hilversum. Hij wordt overleefd door zijn zus die vanwege haar slechte gezondheid niet op de uitvaart kon zijn.

Behalve onderwijzer was Hans van den Berg een begenadigd organist en vooral koordirigent. In 1963 richtte Hans van den Berg in Hilversum het jongenskoor De Zangertjes Van Sint Vitus op, later de Koorschool Sint Vitus, die verbonden was aan de gelijknamige kerk. Een aantal van de koorleden zou later toetreden tot het Kinderen voor het Kinderenkoor. Hans van den Berg had daar niets mee noch iets tegen. ‘Het was zijn muziek niet’, zegt Eric Fennis, de pastoor van de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam en een van zijn oud-leerlingen.

Hans van den Berg werd in Hilversum geboren naast diezelfde Sint Vitus-kerk. Op 12-jarige leeftijd nam zijn vader hem mee naar een concert van de Wiener Sangerknaben, zoals andere vaders hun telg meenamen naar een voetbalwedstrijd van Ajax. Vanaf dat moment was hij verkocht. Hij ging alles over jongenskoren verzamelen en en droomde ervan er zelf één te mogen oprichten. Dat gebeurde voor het eerst in Luttelgeest, waar Hans na zijn studies op de Ludgeruskweekschool in Hilversum als onderwijzer werd aangesteld.

Terug in Hilversum

In 1962 keerde Hans terug in Hilversum en werd onderwijzer op de Aloysiusschool en later de St. Annaschool. Hij was een ouderwets strenge onderwijzer. ‘Als we zaten te klieren werd er niet een invoelend gesprek gevoerd, maar was Hans gewoon een borstel waarmee het krijtbord werd schoongemaakt naar je hoofd te slingeren’, vertelde een van zijn ex-leerlingen op de uitvaart.

Zijn handen jeukten toen om een nieuw jongenskoor op te richten. Dat lukte en het werd een enorm succes. Het koor oogstte nationale en internationale roem. Er werden tournees gehouden naar Londen, Canterbury, Antwerpen, Keulen, Parijs, Rome, Wenen, Lourdes en Wurzburg. Ook werkte het koor mee aan uitvoeringen van de Matthäus-Passion in het Concertgebouw en de Carmina Burana van Orff, onder leiding van de toen bekende dirigent Christoffer Hogwood.

Samen met zijn broer Aloysius, die tot zijn dood de vaste organist van de Koorschool was, bouwde hij een eigen orgel voor de repetities. In 1971 werd een mannenkoor toegevoegd, zodat de leden van het jongenskoor niet hoefden te stoppen als de baard in de keel kwam. Het leidde bij St. Vitus nog tot een conflict toen het bestaande parochiekoor het niet zo fijn vond dat Van den Bergs koor de zang voor de kerstviering voor zijn rekening wilde nemen. De toenmalige pastor suste de zaak.

Tot 2006 gaf Hans leiding aan zijn koorschool. ‘Het viel hem zwaar er afscheid van te moeten nemen. Nog een aantal jaren zijn enkele zangers doorgegaan onder naam Gooische Koorschool, maar het ideaalbeeld waarmee Hans ooit in 1963 was gestart bleek niet meer realistisch’, zegt pastoor Fennis.

Meer over