Halve spruiten met ham


Ingrediënten

Halve spruiten met ham
100 gr gekookte hamaan een stuk
500 gr spruiten (hoe groter, hoe beter)
1 theelepel sesamzaadjes
1 theelepel sesamolie
klont boter
zout
versgemalen zwarte peper


Mail van mevrouw A. van Amerongen: of de aanschaf van kookboeken niet overbodig is geworden nu je elk recept zo ongeveer van internet kunt plukken. Ze verwijst naar de kookboekentoptien die in de Volkskrant van gisteren stond: 'De gemiddelde prijs van zo'n boek bedraagt bijna 28,50 euro. Om te achterhalen hoe je ook alweer bearnaise maakt, vind ik dat wat duur.'

Over de nogal forse prijsstijging van kookboeken durven we niets zinnigs meer te zeggen sinds een uitgever zich bij het horen van die kritiek omdraaide terwijl hij mompelde dat een kroket 'vroeger ook een kwartje kostte'. Maar toen een kroket een kwartje kostte, hoefde je voor een kookboek ook niet meer dan 4,95 te betalen en dat waren dan nog guldens, geen euro's.

Het antwoord aan mevrouw Van Amerongen is daarom natuurlijk dat internet juist voor zulke elementaire zaken als bearnaise een fantastisch kookboek vormt, helemaal gratis, al moet je een hoop onzin voor lief nemen. Favoriete kooksite: de eetrubriek van de BBC (bbc.co.uk/food). Daar duikelden we dit spruitjesrecept van tv-kok Gary Rhodes op.


Bereidingswijze

Snijd het stuk ham in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Maak de spruiten schoon: verwijder lelijke blaadjes aan de buitenkant, snijd eventueel de onderkant een beetje bij, maar doe voorzichtig, want ze moeten nog gehalveerd; wie aan de onderzijde te veel heeft weggehaald, zit dan met losse blaadjes.

Kook de halve spruiten een paar minuten in een pan water met zout tot ze net niet gaar zijn; de precieze tijd hangt af van de grootte van de spruit. Doe ze over in een vergiet en spoel ze onder de kraan af tot ze koud zijn.

Verhit een koekepan en rooster de sesamzaadjes 1 tot 2 minuten. Schud de zaadjes uit de pan, doe de sesamolie en de boter erin, doe de ham erbij en, als die warm is, de afgekoelde spruiten. Zet het vuur hoog, bak de spruiten 1 tot 2 minuten mee; maak af met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout. Doe er ten slotte de geroosterde sesamzaadjes bij.

Spruiten in Engeland zijn vaak groter dan die in Nederland; kleine hoef je niet per se te halveren, maar dan blijft de smaak aan de buitenkant. Het goede aan Rhodes' recept is dat de halve spruiten veel meer van het olie-en-botermengsel opnemen.

Henrico Prins


Meer over