Griepvaccin in juni beschikbaar

Vaccinproducent Solvay in Weesp krijgt begin mei zaaimateriaal van het Mexicaanse griepvirus. Daarmee kunnen vanaf juni vaccins worden gemaakt.

Solvay tekende drie jaar geleden een contract met de Nederlandse overheid. Dat contract garandeert voorrang in de fabriek bij de de levering van zestien miljoen vaccins. Er zijn zes maanden nodig om voldoende vaccins te produceren. In de nieuwe fabriek in Weesp worden vaccins gemaakt in vaten op niercellen van een hond. Eieren als productievat – zoals andere fabrikanten doen – zijn niet nodig.

Virologen geven inmiddels de voorkeur aan pandemische vaccins met een zogeheten immuunversterker, een stof die brede bescherming creëert tegen circulerende griepvirussen. Solvay beschikt echter nog niet over een geschikte versterkende stof.

17 miljoen vaccins
Om toch volledige zekerheid te hebben dat Nederland op tijd kan beschikken over voldoende geschikte vaccins heeft het ministerie van Volksgezondheid (VWS) de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met andere vaccinfabrikanten voor de mogelijke extra levering van 17 miljoen vaccins.

‘Tijdige stappen voor het geval dat’, aldus minister Klink van Volksgezondheid donderdagmiddag tijdens een inderhaast belegde persconferentie op Rotterdam Airport. Daar maakte hij bekend dat het Mexicovirus is aangetroffen bij een 3-jarig Nederlands kindje. De peuter heeft het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een familiebezoek aan Mexico. Het kind, dat niet in isolement zit, maakt het goed.

Virusremmers
De ouders krijgen virusremmers, net als enkele anderen die mogelijk contact hebben gehad met de peuter. Het betreft onder meer passagiers die op de terugreis van Mexico in de buurt van het kind hebben gezeten. Geslacht en woonplaats van het kind worden om privacyredenen niet bekend gemaakt. Het kind is met zijn ouders 27 april teruggevlogen vanuit Mexico.

Meer over