Granola kan je met 'liefde' maken, maar het mag niet op de ingrediëntenlijst

Een product waar, letterlijk, liefde in zit, kan dat eigenlijk wel? Nee, vindt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Liefde kan geen ingrediënt zijn van de huisgemaakte granola van een bakker uit Massachusetts.

Julia Cornelissen
Granola Beeld
GranolaBeeld

Wat maakt mijn granola - geroosterde muesli - uniek, vroeg John Gates zich af, ambachtelijk bakker en eigenaar van de Nashoba Brook Bakery in Massachusetts. Zijn antwoord: liefde. Hij zette het sentiment op zijn etiket, tussen de ingrediënten haver en noten. De FDA heeft de bakker in een brief gewaarschuwd dat een menselijke emotie geen bestandsdeel van een baksel kan zijn. Liefde mag niet worden opgenomen in de ingrediëntenlijst.

Gates noemt de reprimande van de FDA tegenover Bloomberg 'Orwelliaans'. De bakker vindt het 'dwaas' dat de overheid zich met dergelijke zaken bezighoudt. Wel zal hij het ingrediënt van het etiket schrappen als dat echt moet. Volgens Gates staat liefde al vanaf het begin van zijn bijna 20 jaar oude onderneming op het etiket van zijn granola.

Hoe zit het in Nederland met het ingrediënt liefde? Op de website van de NVWA staat dat de productnaam op een verpakking of etiket niet exact overeen hoeft te komen met de inhoud van een product. 'Liefde en passiebrood' van de Albert Heijn mag dus wel, zolang de tastbare ingrediënten van het brood duidelijk worden beschreven op de verpakking. 'Liefde en passie is in dit geval een benaming', aldus een woordvoerder van de NVWA. Op de ingrediëntenlijst zou liefde niet mogen, maar de woordvoerder kan zich moeilijk voorstellen dat zoiets ontastbaars daar terecht zou komen.

Het verbod op 'verwarrende' productnamen zoals kipstuckjes dat de NVWA de Vegetarische Slager dinsdag oplegde, riep bij consumenten veel vragen op over andere misleidende namen van voedsel. Gestampte muisjes, slavinken, tijgernootjes, koetjesrepen, spekkoek, vleestomaten en snoepbanaantjes werden op sociale media allemaal onder de loep genomen. De NVWA kreeg sinds dinsdagochtend ongeveer 240 klachten binnen over dergelijke listige productnamen. Daarnaast kwamen er vijfhonderd boze reacties binnen over de kwestie 'kipstuckjes'.

Meer over