Het eeuwige levenJannie van Eyck-Vos (1936-2020)

Gooise atlete voor wie 800 meter te kort was

Ze nam als hardloop-ster deel aan de Olympische Spelen, maar werd ook Nederlands kampioen speerwerpen.

Peter de Waard
null Beeld

Als op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio de 800 meter niet de langste afstand voor vrouwen was geweest, had Jannie Vos – toen Jannie Van Eijck-Vos geheten – zonder twijfel eremetaal gehaald.

‘Op de 1500 meter was ze toen zeker een van de besten geweest’, zegt haar broer Piet Vos (79) die begin jaren zestig vaak haar trainingsmaatje was. ‘Ik was ook een goede sporter – vooral voetballer. We trainden vaak samen – vijf kilometer door het Willem Artnzbos Dan was ik kapot, maar zei zij: ‘ik ga nog even naar de atletiekclub in Hilversum om daar een paar rondjes te lopen.’

Jannie Vos was beresterk en beschikte als hardloper over duurvermogen. Ze overleed 16 juni in De Bilt op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie. Ze werd geboren in Bussum in een gezin van vier kinderen. Haar vader had een eigen grossierderij in Hilversum. Op school blonk ze al uit bij de gymnatiek en sportlessen. Op een gegeven moment werd haar een speer in de handen geduwd. Ze bleek daar zo goed mee overweg te kunnen dat ze zich aanmeldde als lid van de Gooise Atletiek Club (GAC). In 1956 werd ze Nederlands kampioen. Haar zus Toos herinnert zich nog dat zij in die jaren de speer voor haar mocht dragen. Het gezin was reuzetrots op Jannie.

Omdat ze weinig tegenstand had bij het speerwerpen – een incourant nummer voor vrouwen – ging ze ook de vijfkamp doen en hardlopen: 400 en 800 meter.

Ze excelleerde met name op deze hardloopnummers, die veel internationale organisaties toen nog te lang voor vrouwen vonden. Nadat in 1928 tijdens de Spelen in Amsterdam sommige vrouwen compleet uitgeput na twee rondjes op de baan de finish passeerden, had de IOC besloten ze te schrappen als ‘ongeschikt voor het zwakke geslacht’. Pas op de Spelen in Rome in 1960 – een jaar nadat Jannie Vos deze afstanden had opgepakt – kwamen ze terug op het programma. In 1962 plaatste ze zich voor het Europees Kampioenschap in Belgrado, waar haar grote rivaal Gerda Kraan de titel won.

Jannie Vos – inmiddels getrouwd met Erik van Eyck – wist zich samen met Gerda Kraan te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Het was een tijd dat Nederlanders nog nauwelijks naar het buitenland gingen en plekken als Tokio heel exotisch waren. Ze kreeg van haar familie vooral de opdracht voor iedereen souvenirs en cadeautjes mee te nemen. Aan de andere kant moest zij westerse presentjes zoals nylons meenemen voor de Oost-Europese atletes met wie ze goed kon opschieten.

In Tokio liep ze in de halve finale een persoonlijk record van 2,05,7 dat net niet goed genoeg was voor een finaleplek. Piet Vos: ‘Dat was een verdomd goede tijd. Als ze decennia later naar wedstrijden op televisie keek, zei ze vaak: ‘Die vrouwen gaan echt niet zoveel harder’. Na de Olympische Spelen zou ze twee jaar later ook nog meedoen aan de zogenoemde ‘kleine Olympische Spelen’ in Mexico, een soort voorproef voor de echte, twee jaar later. Jannie van Eyck-Vos veroverde toen brons en besloot meteen een punt achter haar atletiekloopbaan te zetten. ‘Ze was dertig. Ze wilde ook nog een maatschappelijke carrière’, aldus haar broer.

Dat lukte. Ze deed cursussen handelscorrespondentie in verschillende talen en ging werken bij Nedal, een dochter van Hunter-Douglas. Haar nieuwe favoriete sport werd tennis, waarin ze ook een aardig balletje sloeg.

In 1975 scheidde ze van Van Eyck en een jaar later hertrouwde ze met Wim Labout die de liefde van haar leven zou zijn. Talen leren bleef ze haar hele leven doen. ‘Zelfs na haar pensioen heeft ze nog zeven jaar Frans en Engels gestudeerd’, zegt haar echtgenoot.

Meer over